Archief
Thierry Schut

'Er moet een techniek-campus komen bij World Horti Center'

Een verdere verrijking van het World Horti Center is nodig om koploper te blijven in de tuinbouwsector, zo vindt Westlands burgemeester Bouke Arends.

Dat kwam vrijdagavond naar voren in zijn nieuwjaarstoespraak in WestlandTheater De Naald. "Hoe blijft Westland ook in de toekomst de leidende tuinbouwgemeente van Nederland en ver daarbuiten?", riep Arends als vraag op.
Zijn antwoord: "Innovatie, technologie, kunstmatige intelligentie en robotisering zullen leidend worden in de tuinbouwsector. Wellicht de grootste verandering in tijden. Die overigens al eerder is begonnen en vraagt om nieuwe vaardigheden. Techniek gaat mede leidend worden in de tuinbouw. Een campus rondom het World Horti Center waar de Technische Universiteit van Delft een centrale rol moet gaan vervullen is daarvoor een noodzaak."

Tekort aan woningen

Arends stond ook stil bij het tekort aan (betaalbare) woningen in Westland. "Wie kan als starter nog een woning kopen of huren? Te lang staan jongeren aan de kant. Gelukkig kunnen wij vanaf begin dit jaar versneld 1.500 betaalbare woningen bouwen voor jongeren en starters. Het college heeft hierover afspraken gemaakt met de provincie. Nu moeten de locaties gevonden worden. En u weet: locaties in Westland zorgen voor discussie. Maar we kunnen niet alleen maar de lusten hebben. Mijn oproep is dan ook: zorg dat we dit jaar op tien locaties kunnen bouwen voor onze jongeren. Dat is onze plicht aan een nieuwe generatie", betoogde de burgemeester.

Veerkracht

Arends is inmiddels een goede vier jaar de eerste burger in Westland. "Als er één ding is dat mij elke keer weer opvalt in onze gemeente, dan is dat veerkracht. Van de glastuinbouw, ondernemers, organisaties, verenigingen en inwoners. Ik heb zeer veel bewondering voor hoe de Westlandse gemeenschap zoveel oppakt. Ik vind het prachtig om al die initiatieven, van omzien naar je buren tot de opvang van Oekraïners, onder de Westlanders te zien. We hebben veel om groos op te kunnen te zijn", aldus Arends.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland