Archief
WOS

Scooterhelmen vliegen over de toonbank: 'In maand tijd voor half jaar aan helmen verkocht'

Met ingang van 1 januari van dit jaar is het verplicht om op alle scooters een helm te dragen, dus ook op de snorscooters. Door deze nieuwe helmplicht hebben scooterwinkels het nu heel druk. Iedereen heeft ineens een helm nodig!

Dat merken ze ook bij Tensen Tweewielers in 's-Gravenzande. Vanaf de Kerst merken ze dat ze steeds meer scooterhelmen verkopen. "Het is eigenlijk niet normaal", zegt Tjem Tensen. "De verkoop van scooterhelmen is misschien wel honderd keer over de kop gegaan. Wat we normaal gesproken in een half jaar verkopen, hebben we nu in een maand tijd verkocht", vertelt de winkeleigenaar.

Er worden zelfs zo veel helmen verkocht dat de voorraad nu op begint te raken. "Zelfs de leveranciers beginnen nu moeite te krijgen om hun voorraden nog op peil te houden", gaat Tensen verder. Maar het is volgens hem wel logisch. "Er rijden zo'n 800.000 snorscooters in Nederland en die moeten nu allemaal voorzien worden van ten minste één helm."

'Vervelend en onhandig'

In de winkel van Tensen Tweewielers lopen behoorlijk wat mensen binnen, en bijna iedereen is op zoek naar een helm. Een jongen baalt wel van het feit dat hij nu een helm moet kopen. "Ik vind het wel vervelend. Ik had er juist voor gekozen om een snorscooter te nemen zodat ik geen helm op hoefde, en nu moet het alsnog", vertelt hij.

"Het heeft zijn voor- en nadelen", zegt een vrouw. "Aan de ene kant is het een stuk veiliger, maar helaas geen haren meer in de wind op deze manier."

Omkeuring

Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om de snorscooter te laten omkeuren naar een bromscooter, zodat hij een stuk harder kan. Maar dat laten veel mensen toch achterwege. "Ik wil graag lekker op het fietspad blijven rijden en dat kan alleen met een snorscooter", vertelt een vrouw. Een man laat weten dat hij een bromscooter te hard vindt gaan.