Archief
WOS

Chapeau voor Gerard de Waardt

De gemeentelijke onderscheiding Chapeau van Maassluis is dit jaar toegekend aan beiaardier Gerard de Waardt. Het beeldje werd hem dinsdagavond uitgereikt door burgemeester Edo Haan.

Deze waarderingsprijs is bestemd voor een persoon, bedrijf of instelling die zich op een bijzondere wijze voor de stad heeft ingezet. De Waardt is met de Chapeau de opvolger van de Voedselbank.

"Vanavond gaat het om de man wiens werk wij elk half uur horen, uit de toren van de Groote Kerk. Zodra wij die zien, weten wij dat wij thuis zijn. Wij kunnen u niet zien, maar wij horen hoe het carillon ons begeleidt bij het verstrijken van de tijd, als het ware. Wij horen aan de klokken of het winter, voorjaar, zomer of herfst is", aldus Haan.

Kerkgangers en zangkoren kennen hem als organist in de Immanuelkerk, jongeren sloten vriendschappen voor het leven in het huisorkest, opgericht door De Waardt en Jaap Cats, vertelde de burgemeester. "Ik heb wel eens mogen aanschouwen hoe dit gaat, het klokkenspel. De Groote Kerk heeft 47 klokken in de toren. De klepels komen in beweging doordat u als beiaardier met losse vuisten, pink, duim op het houten klavier slaat en met de voeten op pedalen drukt. Gelukkig kunt u dit tegenwoordig ook op afstand regelen, maar los daarvan heeft u veel fysieke kracht nodig. Ik hoop dat u die nog heel lang behoudt", zo was de heilwens van Haan.