Archief

College Maassluis wil voor 1 augustus flexwoningen voor Oekraïners

Het college van B en W van Maassluis streeft ernaar, dat voor 1 augustus in de stad flexwoningen geplaatst worden als nieuwe onderkomens voor vluchtelingen uit Oekraïne.

De circa negentig Oekraïners die nu zijn ondergebracht in het complex De Vliet aan de P.C. Hooftlaan, kunnen daar tot 1 augustus blijven wonen. Dat heeft de gemeente afgesproken met 'huisbaas' woningcorporatie Maasdelta. Daarna wacht de sloop van De Vliet. "Wij werken aan ons beleid voor flexwoningen en willen voor 1 augustus flexwoningen als alternatief inzetten, daarvoor komen wij met voorstellen bij u terug", schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad'.

In de brief wordt de stand van zaken gegeven met betrekking tot de opvang van vluchtelingen in Maassluis. Voor wat betreft de Oekraïners in de stad: in 25 appartementen van De Vliet wonen op dit moment 90 mensen uit Oekraïne, onder wie 30 kinderen. Daarnaast vangen Maassluise gezinnen 35 Oekraïense vluchtelingen op.

Lady Anne

Aan boord van het schip Lady Anne worden voornamelijk vluchtelingen uit Syrië opgevangen. In oktober ging de gemeenteraad ermee akkoord dat de Lady Anne tot april 2023 blijft liggen, met een optie tot verlenging. Op de Lady Anne zijn 66 van de 71 plekken bezet. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is verantwoordelijk voor deze opvang, maar werkt samen met de gemeente om alles goed te laten verlopen.

Verblijfsvergunningen

De 66 tijdelijke bewoners van de boot krijgen kost en inwoning en een wekelijkse vergoeding van 13 euro voor hun persoonlijke verzorging. De IND, de Immigratie en Naturalisatiedienst, heeft inmiddels 57 asielaanvragen afgehandeld en tijdelijke verblijfsvergunningen verstrekt. 57 vluchtelingen zijn daarmee statushouders geworden. Er staan 11 van hen op de wachtlijst voor een woning in Maassluis, 46 statushouders blijven aan boord totdat zij kunnen verhuizen naar een andere gemeente.
De overige bewoners van de Lady Anne zitten nog in hun asielaanvraagprocedure bij de IND.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis