Archief
Archieffoto

Archieffoto

Lasten onder dwangsom opgelegd voor bezit verboden vuurwerk

Twee mannen uit Wateringen hebben een last onder dwangsom opgelegd gekregen, omdat zij in een woning en een bedrijfsbox verboden vuurwerk hadden opgeslagen.

Sinds 2020 mag je alleen nog maar zogenoemd F2-vuurwerk in bezit hebben. Dit zijn bijvoorbeeld cakes, compoundboxen, grondbloemen en fonteintjes. De Wateringers hadden echter verboden knalvuurwerk uit die categorie in bezit. Ook hadden zij F3-knalvuurwerk en illegaal F4-vuurwerk (bijvoorbeeld mortierbommen) opgeslagen. Deze soorten vuurwerk mogen in Nederland op grond van het Vuurwerkbesluit niet door particulieren worden vervoerd, opgeslagen en gebruikt.

De politie is nog steeds bezig met het controleren van adressen waar tips over binnenkomen. De opslag van grote hoeveelheden professioneel vuurwerk in een woonwijk of op een bedrijventerrein is levensgevaarlijk. Daarom wordt dit zowel bestuurlijk als strafrechtelijk keihard aangepakt. Strafrechtelijke vervolging kan leiden tot een flinke taakstraf en zelfs tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf.