Archief
Signbiblio

Signbiblio

Ruim 83.000 euro voor Westlanders met problemen door hoge gasprijzen

Een flink aantal Westlanders heeft de twee keer 190 euro aan energiecompensatie gedoneerd aan het initiatief Westland Geeft Warmte. Daarmee kunnen inwoners worden geholpen die in de problemen komen door de hoge gasprijzen.

Westland Geeft Warmte is een initiatief van de Westlandse kerken, Stichting Voor Elkaar Westland, VitisWelzijn, Voedselbank en Vluchtelingenwerk. De start was begin dit jaar al, toen duidelijk werd dat steeds meer mensen in moeilijkheden komen door de energiecrisis. Huishoudens hadden toen 400 euro aan energiecompensatie gekregen. Wie dat niet nodig had, kon dat storten op het rekeningnummer van Westland Geeft Warmte. Enkele maanden geleden was daardoor al 22.000 euro opgehaald.

"Zeker in de laatste ronde, toen iedereen twee keer 190 euro kreeg van de overheid in november en december, hebben we veel donaties gezien met die bedragen", weet initiatiefnemer Lennart van Berkel. Hij maakte in het WOS-radioprogramma Maarten in de Middag een tussenstand bekend van 83.700 euro.

Beluister het hele gesprek met Lennart van Berkel:

Het geld wordt gegeven aan Westlanders die niet in aanmerking komen voor overheidsregelingen. "Dat zijn mensen die in financiële problemen komen, maar we zien ook dat mensen dag in, dag uit in de kou zitten, omdat ze de kachel niet aan durven te zetten."

Van Berkel ziet het aantal aanvragen inmiddels oplopen. "Door de warme zomer en beperkte kou waren er aanvankelijk nog weinig aanvragen. Mensen wisten nog niet wat de gasprijzen voor hun zouden betekenen. In de laatste maand zien we dat mensen dat steeds meer zijn gaan beseffen en is het aantal aanvragen aan het oplopen. We zijn nu druk bezig om die te beoordelen en we hopen voor de kerst de eerste huishoudens blij te mogen maken met het geld van mede-Westlanders."

Huishoudens die een beroep willen doen op Westland Geeft Warmte mogen maandelijks niet meer verdienen dan 3.000 euro bruto. "Daarnaast vragen we ook om te laten zien dat de problemen ontstaan door gestegen energiekosten."

Alle informatie is te vinden op de website van Westland Geeft Warmte.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland