Archief
Varend Corso Westland/Arnaud Roelofsz

Varend Corso Westland/Arnaud Roelofsz

Varend Corso krijgt geen subsidie voor route door Den Haag

Het Varend Corso zal in 2023 niet door Den Haag varen. Het stadsbestuur heeft er voor gekozen het Westlandse evenement geen subsidie te verlenen.

"We zijn diep, díep teleurgesteld", aldus Corso-voorzitter Rob Baan. Vorig jaar ontving het corso een eenmalige subsidie van 25.000 euro van de gemeente Den Haag. Maar de organisatie ging er stiekem van uit dat deze subsidie verlengd zou worden als het evenement eenmaal één keer in Den Haag zou zijn geweest. "We hopen dat ná dit jaar de gemeente Den Haag zó enthousiast en overtuigd is, dat we volgend jaar meer geld krijgen", liet Rob Baan deze zomer aan Omroep West weten.

En hoewel de vaartocht door Den Haag door zowel de Varend Corso-organisatie als de Haagse toeschouwers werd bestempeld als 'een groot succes', was het onvoldoende voor een nieuwe subsidie. "We zijn in shock. Hadden dit absoluut niet verwacht, want de opinie was heel positief", aldus Baan. "Het varen is prima verlopen en we gingen uit van een nieuwe traditie."

'Gelukkig hebben we de foto's nog'

Het was van de organisatie een langgekoesterde wens om Den Haag aan te doen, om zo de banden tussen de stad en het Westland te laten zien. Ook werd het evenement met de vaartocht naar Den Haag verlengd met een dag, van drie naar vier dagen.

Of dit komend jaar weer wordt teruggebracht naar drie dagen is onduidelijk. "We zagen dit echt niet aankomen", aldus Baan. "De subsidieverdeling wordt veel te laat bekendgemaakt. De hele organisatie stond al. Maar we willen wel gaan kijken naar alternatieven." Ondanks alles,kijkt hij terug op een mooie editie van het corso in 2022: "Gelukkig hebben we de foto's van Den Haag nog."

Felle kritiek Hart voor Den Haag

Ook in de Haagse politiek is er verbijsterd gereageerd op het nieuws. Zo is Hart voor Den Haag het niet met de beslissing eens. "Na het nekken van Parkpop wordt nog een toonaangevend evenement gekielhaald. Onbegrijpelijk", aldus Richard de Mos en Ralf Sluijs namens de partij.

Bij het Varend Corso stonden volgens hen kades vol mensen die genoten van prachtig versierde boten. "Het is een geweldig evenement wat we jaarlijks moeten willen. Het draagt bij aan de aantrekkelijkheid van de stad, de regionale samenwerking en het vormt tegelijkertijd een mooie impuls voor de Haagse ondernemers en werkgelegenheid", aldus De Mos en Sluijs die juist mogelijkheden zien voor extra samenwerking tussen Den Haag en het Westland.

"Het Varend Corso doet aan Westland-promotie. Laten we tegelijk in de periode van het Corso ook promotie maken voor het aan het werk helpen van bijstandscliënten in het Westland, bijvoorbeeld in de tuinbouw. Dat kan Den Haag enorm veel geld besparen. Dan laat je het event niet klappen op het toekennen van een jaarlijkse subsidie van circa 25.000 euro."

Het Varend Corso voldoet op dit moment volgens het Haagse college van B en W niet aan de voorwaarden voor een bijdrage als grootschalig publieksevenement. De organisatie is geadviseerd alsnog een aanvraag te doen voor het Promotiefonds voor Kleinschalige Publieksevenementen.

Sander Nieuwenhuizen van de organisatie van het corso vertelde bij Maarten in de Middag dat er nog een kleine kans is dat ze toch naar Den Haag gaan volgend jaar