Archief
Archief WOS

Archief WOS

Omwonenden worden bijgepraat over route bouwverkeer in Heenweg

De omwonenden van het nieuwbouwproject De Nieuwe Tuin in Heenweg worden door de bouwmaatschappij geïnformeerd over het project en de routes van het bouwverkeer.

Dat schrijft wethouder Michiel Ferwerda van Westland in zijn antwoord op vragen van ChristenUnie-SGP. De fractie speelde in op ontstane onrust in Heenweg, met name over de effecten van het aanstaande bouwverkeer.

In Heenweg geldt vanwege schade in het verleden een verbod voor vrachtverkeer. Dat was bij het bouwbedrijf niet bekend. "Er staan verbodsborden voor vrachtverkeer in de kern Heenweg. Het is daarmee voor iedereen duidelijk dat er een verbod is in dit gebied voor vrachtverkeer. De bouwmaatschappij is alsnog hierop gewezen door de omgeving", aldus Ferwerda.

De gemeente heeft in overleg met het bedrijf de bouwroute bepaald. Die loopt via de Maasdijk, via de Heenweg en Tulpstraat naar het bouwterrein. Terug gaat het vrachtverkeer via de Hyacinthstraat. Voor deze route heeft de gemeente het vrachtverkeerverbod tijdelijk opgeheven (alleen voor dat bouwverkeer). De bouwer heeft dit in een brief gecommuniceerd naar direct omwonenden. "We onderzoeken nog alternatieve routes voor het zwaardere bouwverkeer", aldus Ferwerda.

Volledig aansprakelijk

De wethouder wijst er op, dat in de overeenkomst tussen de gemeente en de bouwmaatschappij staat dat de bouwer voor eventuele schades als gevolge van het project volledig aansprakelijk is. "De bouwmaatschappij verkleint de kans op schades bij bestaande woningen door fysieke aanpassingen. Denk daarbij aan het tijdelijk verlagen van drempels en het tijdelijk verbreden van bepaalde bestaande bochten in de rijweg. De route blijft verkeersveilig."

De fractie wees er in de vragen ook nog op, dat er een definitief schouwingsrapport was opgesteld. "Uit informatie van bewoners blijkt dat bij diverse woningen geen schouwing heeft plaatsgevonden. Hoe kunt u dit verklaren en wat gaat u eraan doen om dit te herstellen?", aldus CU-SGP. Ferwerda: "Ten tijde van de eerste ronde aan schouwing, wist de bouwmaatschappij nog niet exact hoe het bouwverkeer de kern Heenweg zou in- en uitrijden. Daardoor waren nog niet alle woningen onderdeel van de eerste schouw. Dit wordt alsnog gedaan voor alle woningen waarvoor dit nodig is."

In een bewonersbrief geeft de bouwmaatschappij aan wat zij doet om schades te voorkomen. Ook meldt zij met wie een bewoner contact op kan nemen mocht er toch schade ontstaan.

Eerder maakten wij de volgende reportage: