Archief
WOS

College Westland wil geheimhouding stukken Honderdland fase II behouden

Burgemeester en wethouders van Westland willen dat er geheimhouding blijft rusten op bepaalde documenten behorend bij de samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling van Honderdland fase II in Maasdijk.

Om openbaarmaking van die stukken is gevraagd door vastgoedontwikkelaar Westbrick International, die in 2018 naast de vestiging van McDonald's op Honderdland een hotel voor arbeidsmigranten wilde gaan bouwen. Westbrick werd destijds in de zomervakantie door een raadsbesluit buitenspel gezet. De ontwikkelaar voelt zich door de gemeente Westland benadeeld en wil zijn gelijk halen.

'Niet beslissingsbevoegd'

B en W moeten nu de gemeenteraad om een uitspraak vragen. Dit is het college opgedragen door de Haagse rechtbank. In een recente uitspraak (4 november) wijst de rechter erop dat het de gemeenteraad is die een besluit moet nemen op het verzoek om opheffing van de geheimhouding, omdat het college hiervoor niet beslissingsbevoegd was.
De termijn waarbinnen dit besluit moet worden genomen is zes weken vanaf de uitspraakdatum. Normaal gesproken, is de raadsvergadering van komende woensdag de enige mogelijkheid om aan die termijn te voldoen.

"Het belang om de samenwerkingsovereenkomst niet openbaar te maken, bestaat onverkort", aldus het college. Het gaat hierbij om afspraken met de Honderdland Ontwikkelings Combinatie.
"In de samenwerkingsovereenkomst zijn gedetailleerde en complexe afspraken gemaakt over de ontwikkeling van fase II. Het zijn afspraken die gaan over bijvoorbeeld planning, maar ook over financiële afspraken. Daarmee verzet het economisch en financieel belang van de gemeente zich tegen openbaarmaking", motiveren B en W.