Archief
Archief WOS

'Uitbetaling cultuursubsidies vertraagd door ziekte van medewerkers'

Uitbetaling van subsidiebedragen aan meerdere culturele verenigingen in de gemeente Westland hebben vertraging opgelopen door ziekte van direct betrokken medewerkers.

Dit stelt wethouder Barend Rombout in reactie op vragen die de raadsfractie van de LPF maandag heeft ingediend. De fractie vroeg zich af waarom de Poeldijkse muziekvereniging Pius X al bijna drie maanden op de uitbetaling van de toegekende subsidie moet wachten. "Wegens ziekte is er vertraging opgelopen", reageert Rombout dinsdagochtend.

LPF berichtte verder dat Pius X inmiddels in financiële problemen komt. Hoe snel gaat de gemeente nu over tot uitkering?, was de vervolgvraag. Het staat volgens Rombout in de planning dat uiterlijk volgende week het geld op de rekening van Pius X staat.

Hoe komt het verder dat steeds meer culturele verenigingen, maar ook Cultuurweb Westland, aangeven dat het niet alleen lastig is contact te krijgen met de gemeente, maar dat ook uitkeringen achterwege blijven?, zo wil de fractie nog weten. Rombout verklaart: "Wegens ziekte van direct betrokken medewerkers is er vertraging ontstaan en heeft reactie in sommige gevallen langer geduurd dan gewenst. Er wordt gestreefd eind december/begin januari de gelden uit te keren, afgezien van de Cultuurimpulsaanvragen die nog in december binnenkomen."

Eerdere vragen D66

De fractie van D66 heeft twee weken geleden al schriftelijke vragen ingediend over de uitvoering van de Subsidieregeling Cultuurimpuls Corona Westland. Het doel van deze regeling is het subsidiëren van activiteiten die bijdragen aan het herstel van het cultureel leven. Deze subsidie kan tot 1 januari 2023 worden aangevraagd en de activiteiten moeten uiterlijk 1 juli 2023 worden uitgevoerd. "Naar verluidt zijn er 47 aanvragen ingediend, waarvan ongeveer de helft nog wacht op goedkeuring door het college. Aangezien de subsidieaanvraag uiterlijk vier weken voordat de aanvrager wil beginnen met de activiteit(en) ingediend moet worden, zou de beoordelings-en toekenningsprocedure binnen vier weken afgerond moeten kunnen zijn", stelde D66.

De fractie vervolgde: "De door het college en de ambtelijke dienst ingerichte procedure loopt op zijn zachtst gezegd niet soepel. Aanvragers wachten al maanden op een besluit, sommige zelfs vanaf juni. Zij krijgen telefonisch te horen dat het besluit op hun aanvraag klaar ligt om getekend te worden en dat het 'volgende week geregeld is'. De volgende week komt en gaat en daarna volgt nog een volgende week en nog een, maar er gebeurt maar niets", aldus D66.

Indirect zijn de D66-vragen nu door wethouder Rombout beantwoord in zijn (bovenstaande) reactie op de vragen die maandag door de LPF zijn ingediend.