Archief
Archief WOS

Broer van vermiste Jaïr Soares: 'Eén persoon moet iets weten'

"Ik word er mee wakker, en ga ermee naar bed", vertelt Claudio Soares tijdens de grootschalige flyeractie die maandagochtend voor zijn broer Jaïr Soares is gehouden.

Voor hem en zijn familie beheerst de vermissing van hun broer en zoon nog altijd hun leven. "Dat komt omdat wij nog steeds geen antwoorden hebben. Die hopen we met deze grootschalige flyeractie wel te vinden."

Het is voor veel ouders waarschijnlijk de grootste nachtmerrie die je je kan voorstellen. Je gaat een gezellig dagje met het gezin naar het strand en je komt met één gezinslid minder thuis. Zonder dat je weet wat er gebeurd is. Geen lichaam, geen spoor, geen enkele aanwijzing. Het overkwam de familie Soares. Op 4 augustus 1995 verdwijnt hun broer en zoon, de toen 7-jarige Jaïr, van het ene op het andere moment.

"En dat is ook wat ons zo raakt", vertelt Kelly de Vries, voorzitter van de Peter R. de Vries Foundation, de initiatiefnemer van de flyeractie. "Daar kun je niet mee leren leven, als je van zo'n gebeurtenis de antwoorden nooit hebt. En daarom zetten wij alles op alles om die wél te vinden." Eerder dit jaar loofde de foundation een kwart miljoen uit voor de gouden tip.

'Eén iemand moet iets weten'

Maar zijn de antwoorden 27 jaar later, en vele zoekacties verder, nog wel te vinden? Kunnen mensen zich daar iets van herinneren? "Wat we in elk geval zeker weten, is dat als we niks doen we sowieso de antwoorden niet vinden', aldus De Vries. 'Daarnaast is het zo dat áls je iets weet, of erbij betrokken bent geweest, of bang bent om te praten, dan vergeet je dat niet zomaar, ook 27 jaar later niet. Die mensen hopen we aan te sporen om zich te melden."

Ook Claudio is hoopvol. "Wat ik in elk geval zeker weet, is dat minimaal één iemand íets weet", zegt hij. "En ook al is het 27 jaar later, het kan iets kleins zijn, maar net genoeg om voor het coldcaseteam iets bruikbaars van te maken. Iets, waardoor ik en mijn familie antwoord vinden om die vraag die ons al 27 jaar lang bezighoudt."