Archief
WOS

WOS

Juristen buigen zich nog over verkoop van Eendenburcht

De verkoop van de Eendenburcht in Wateringen, een leegstaand pand waar het Islamitisch Cultureel Centrum Wateringen (ICCW) een moskee wil vestigen, is nog altijd niet rond.

In een commissievergadering van de Westlandse gemeenteraad werd maandagavond namens wethouder Michiel Ferweda gemeld dat de gesprekken met het ICCW nog lopen. Het was de fractie van de PvdA die na acht maanden van 'radiostilte' de stand van zaken wilde weten.

In maart dit jaar werden de onderhandelingen omtrent de verkoop van de Eendenburcht herpakt. Dit gebeurde nadat was gebleken dat de gemeente de voorgenomen verkoop van het pand aan het ICCW had teruggedraaid. Het ICCW had het concept van de verkoopovereenkomst al in huis, toen de hele verkoop door het college van B en W als donderslag bij heldere hemel werd afgeblazen.
Het college zette het pand uiteindelijk in de openbare verkoop. Dit werd razendsnel gestopt, toen er vanuit de gemeenteraad forse kritiek op deze handelwijze kwam.

Niet meer één op één verkopen

Tijdens een extra raadsvergadering eind februari werd het college ter verantwoording geroepen over de kwestie. Een meerderheid van de raad ging uiteindelijk mee met de motie om de onderhandelingen met de islamitische vereniging weer op te pakken.

Als verklaring voor de lange stilte werd gegeven dat de gemeente nu rekening moet houden met de uitspraak van de rechter in het zogeheten Didam-arrest. Eind november vorig jaar bepaalde de Hoge Raad in genoemd arrest dat overheden de verkoop van onroerend goed - dus ook grond - niet langer via één-op-ééntransacties met een marktpartij mogen afwikkelen. Andere gegadigden moeten kunnen meedingen.

De verkoop aan het ICCW was echter al rond nog vóórdat het Didam-arrest speelde. "Wij hebben een juridisch bureau gevraagd ons nader te adviseren. Zodra wij duidelijkheid hebben, zullen we een besluit nemen en de raad nader informeren", aldus wethouder Barend Rombout namens zijn afwezige collega Ferwerda.