Archief
Wonen Midden-Delfland

Meer betaalbare woningen in Midden-Delfland

Nieuwbouwprojecten in Midden-Delfland moeten straks voor 60 procent bestaan uit 'betaalbare' woningen. De helft daarvan komt in de sociale huursector.

Dat is de uitkomst van een motie die dinsdagavond werd ingediend door de fracties VVD, OGP, CDA, D66 en ChristenUnie. Wethouder Wendy Renzen omarmde de motie. "We willen bouwen voor de vitaliteit van de dorpen en daarvoor hebben we meer betaalbare woningen nodig", aldus de wethouder.

Tot nu toe was het beleid dat 15 procent van de woningen in de sociale huursector valt en 15 procent in de sociale koopsector. Maar die laatste categorie blijft lastig te realiseren en zorgt er voor de lange termijn niet voor dat de woningen betaalbaar blijven. "Zeker nu sociale huur voor 50 procent aan eigen inwoners kan worden toebedeeld, lijkt het ons verstandig de eis van 15 procent sociale koop te laten vervallen", gaf VVD-fractievoorzitter Jacob van der Eijk als extra argument.

Naast de sociale huurwoningen, worden er ook zogenoemde 'betaalbare' woningen gebouwd. De vraag is in hoeverre deze woningen écht betaalbaar zijn. Het gaat namelijk om woningen tot maximaal de NHG-grens (Nationale Hypotheekgarantie). Die ligt in 2023 op 405.000 euro (dit jaar 355.000 euro).

Kijken naar actief grondbeleid

In een andere motie werd het college opgeroepen om te kijken naar een actief grondbeleid, waarin de gemeente zelf de regie heeft bij de ontwikkeling van nieuwbouwlocaties. Op dit moment voert de gemeente nog een facilitair (passief) grondbeleid, waarbij het initiatief ligt bij ontwikkelaars. Gezien de grote behoefte aan (betaalbare) woningen, zou een actief grondbeleid voor meer mogelijkheden kunnen zorgen, denken de fracties van D66, OGP en ChristenUnie.

Wethouder Frank ten Have liet in een reactie weten, dat het voeren van een actief grondbeleid al mogelijk is, al zorgt het niet per se voor een versnelling van woningbouwprojecten. "Maar ik denk dat het goed is om het gesprek hierover aan te gaan. Wat willen we precies, wat is daarvoor nodig en wat verwachten we daarvan?", zei hij. Dat gesprek zal met een deskundige worden gevoerd.