Archief

Geen glans meer in de polder

De kunstroute 'Glans van de polder' is deze week een stille dood gestorven. Het project was mede tot stand gekomen door een financiƫle bijdrage uit de Rotterdamse subsidieregeling 'Ontdek de Oranjebonnen'.

Om in aanmerking te komen voor subsidie moet het initiatief tijdelijk zijn. Om die reden kon de route slechts twee zomers worden afgelegd. De raamwerken van de kunstwerken zijn deze week gedemonteerd voor hergebruik. De kunstwerken zelf komen ter beschikking van de kunstenaars.

Glans van de polder werd gerealiseerd met de hulp van twintig Hoekse en regionale kunstenaars. Acht grondeigenaren verleenden toestemming voor het plaatsen van de borden. Ed van Berkel van initiatiefnemer Stichting KUnSTPLAATS Hoek van Holland kijkt met een goed gevoel terug op de kunstroute, waarin kunstenaars de kans kregen hun gevoel over de polder te uiten.

"We hebben veel positieve reacties van wandelaars en fietsers gehad. De QR-code op de borden voor meer informatie over de kunstenaar en het kunstwerk is ongeveer 1.200 keer gescand."
Van Berkel heeft ook zelf een gedicht geschreven. Dat ging over de gevechten in de Bonnenpolder, waaronder de strijd tegen het plan voor natuurbegraven.

Er is nog een flinke pot geld beschikbaar voor initiatieven in het gebied Oranjebonnen tussen Hoek van Holland en Maassluis. Het geld is beschikbaar gesteld door Eneco en is een tegenprestatie voor de windmolens die het bedrijf heeft geplaatst langs de Nieuwe Waterweg. In de pot zit zes ton. De gemeente Rotterdam heeft tot nu toe amper tien procent van de subsidie uitgegeven. De regeling blijft nog tot 1 januari 2026 van kracht.