Archief
De Jong Verpakking

De Jong Verpakking

Dit zijn de rijkste streekgenoten volgens Quote

Henk de Jong is de rijkste ondernemer uit onze regio. Het vermogen van de eigenaar van De Jong Verpakking uit De Lier wordt door zakenblad Quote geschat op zo'n 750 miljoen euro.

Daarmee staat De Jong op plek 63 in de nieuwe Quote 500, die vandaag is gepubliceerd. Hij maakt een snelle opmars in de lijst; vorig jaar stond de ondernemer nog op plek 259. Zijn vermogen is met zo'n 275 procent gestegen.

Dat heeft vooral te maken met een overnamebod van branchegenoot Stora Enso van ruim 1 miljard euro. Als de mededingingsautoriteiten akkoord gaan, is het Fins-Zweedse concern in de loop van volgend jaar de nieuwe eigenaar van De Jong Verpakking. "Weet je, op papier kun je miljonair zijn, maar feitelijk nog zo arm als een kerkrat. Oftewel: het zegt niet zoveel", zegt De Jong in de nieuwe Quote. "Maar ik ben met nul begonnen en in 26 jaar redelijk snel gegroeid."

Andere streekgenoten

In de lijst staan nog zes andere streekgenoten genoemd:

183. Anton van Doornmalen, in 1989 medeoprichter van zaadveredelingsbedrijf Rijk Zwaan in De Lier. Tegenwoordig is hij alleen nog actief als adviseur van het bedrijf. Zijn vermogen wordt geschat op 275 miljoen euro.

186. Ben Tax, in 1989 medeoprichter van zaadveredelingsbedrijf Rijk Zwaan in De Lier. Nu werkzaam als managing director. Zijn vermogen wordt geschat op 275 miljoen euro.

264. De zussen Annie en Margriet Beekenkamp, die eigenaar zijn van het Maasdijkse plantenbedrijf Beekenkamp. Hun vermogen wordt geschat op 210 miljoen euro. "Het bedrijf boekte wederom fleurige resultaten en zag de omzet met zo'n 13 procent oplopen tot 150 miljoen euro", aldus Quote.

378. Wouter Kuiper, eigenaar van kassenbouwer Kubo in Monster, is met een geschat vermogen van 150 miljoen euro nieuw in de lijst. Hij verkocht in 2021 een minderheidsbelang van zijn bedrijf aan investeringsmaatschappij NPM.

440. Hans van der Valk, topman van installatiebedrijf Van der Valk Horti Systems in Monster, debuteert eveneens in de lijst. Zijn vermogen wordt geschat op 135 miljoen euro. "In 1960 richtte zijn vader een kassenbouwbedrijf op, waar hij al jong in dienst trad. Intussen is het een bedrijf dat met technische innovaties bijdraagt aan kostenreductie en hogere gewasopbrengst", schrijft Quote.

468. Jan Pieter Dalsem van de gelijknamige kassenbouwer in Den Hoorn, is de laatste streekgenoot in de lijst. Ook hij is nieuw in de Quote 500. Dalsem verkocht zijn bedrijf begin dit jaar aan de Zwitserse Cofra-Holding. In het blad laat Dalsem weten dat het bedrijf momenteel in slecht vaarwater zit. "Jullie zijn op de hoogte van onze industrie en zullen ook weten dat deze grote problemen kent in verband met de gasprijs. Dus het gedeelte van de aandelen dat nog niet is verkocht, is ook nog eens veel minder waard. En laten we het maar niet hebben over earn-outs (koopprijs is voor een deel afhankelijk van toekomstige resultaten- red.). " Zijn vermogen wordt geschat op 125 miljoen euro.

Lely bij rijkste families

In de lijst met de 50 rijkste families, staat de familie Van der Lely uit Maassluis op plek 21. Lely is een toonaangevend leverancier van apparatuur voor de landbouw en de veeteelt. "Stikstofcrisis of niet, de familie zag haar vermogen dankzij de witte motor stijgen naar 700 miljoen euro", aldus Quote.