Archief
WOS - Bart van der Helm

Jasper loopt 240 kilometer op blote voeten voor strijd tegen Alzheimer

Jasper Wanders is op vrijdagochtend vanuit Kwintsheul vertrokken naar het Drentse Borger. Hier woont zijn moeder in een speciale instelling voor mensen met Alzheimer.

Jasper zamelt met zijn tocht geld in voor Alzheimer Nederland, dat werkt aan een beter leven mét dementie en een toekomst zónder dementie. Om 08:00 op vrijdagochtend klonk het startsein, gegeven door de vader van Jasper die helemaal vanuit Friesland in alle vroegte bij hem voor de deur stond. "Ja, dat had ik echt niet verwacht. Om 06:30 uur stond hij bij mij voor de deur", vertelt Jasper. "Al vroeg kwamen bij mij de eerste tranen. Maar goed, dat hoort er allemaal bij."

Jasper gaat non stop, dus ook zonder te slapen, blootvoets de 240 kilometer naar Drenthe lopen. Hij denkt wel klaar te zijn voor deze lange tocht, maar weet het ook niet helemaal zeker. "Kun je wel klaar zijn voor zoiets als dit? Ik heb in ieder geval goed geslapen, er gaat een goed team met me mee en ik heb genoeg eten bij me", vertelt hij, terwijl hij de laatste voorbereidingen treft.

Meelopers

Via social media konden mensen zich opgeven om met Jasper een stuk mee te lopen om hem te steunen. "Echt kicken, via Facebook hebben zich al heel veel mensen aangemeld om met mij een stuk mee te lopen, ik sta er dus echt niet alleen voor. Dat vind ik heel gaaf", vertelt Jasper met een lach op zijn gezicht.

Hij wordt op zijn wandeltocht gevolgd door twee campers en een fietser. Dat team zorgt ook voor zijn eten en drinken. Het streefbedrag van 7500 euro is al bijna helemaal opgehaald en doneren kan nog steeds via zijn website.

Jasper hoopt vanavond ongeveer bij Vinkeveen aan te komen. Hij verwacht zondagmiddag bij zijn moeder in Borger te arriveren.