Archief
PR

Plaquette van handelshuis De Fremery naar Kunstmuseum Westland

Stichting Kunstmuseum Westland heeft sinds kort een nieuw object in handen. Het gaat om een koperen naamplaat die aan het einde van de negentiende eeuw de gevel sierde van het handelshuis van James de Fremery in San Francisco.

De Fremery (1826-1899) was een 's-Gravenzandse burgemeesterszoon, die in 1849 op 24-jarige leeftijd met enkele compagnons vertrok naar de Amerikaanse staat Californië. Zij zetten daar een handelshuis op. De eerste verkoop betrof de steel van een pikhouweel. Binnen korte tijd kon James zich rekenen tot een van de succesvolste zakenmensen in de stad.

In 1853 trouwde De Fremery in Monster met Virginie Herckenrath en daarna keerden de twee terug naar San Francisco. Naast het drijven van een handelshuis in onder meer wijn, was De Fremery de oprichter van de Savings Union Bank of San Francisco, die later opging in de nog steeds bestaande Wells Fargo Bank. Ook bezat hij grote stukken land in wat later het stadshart van San Francisco zou worden. Hij was president van de plaatselijke Kamer van Koophandel, jarenlang consul voor Nederland en had grote zakelijke belangen in Amerikaanse ondernemingen.

In zijn laatste levensjaren keerde De Fremery terug naar 's-Gravenzande, waar hij zich vestigde in Villa Ouwendijck aan de Naaldwijkseweg.

Koperen naamplaat

Op de aangekochte naamplaat van 50 bij 60 cm staat het opschrift De Fremery & Co. Importers. Deze werd onlangs op een veiling in de Verenigde Staten aangeboden. Met steun van enkele sponsoren kon Stichting Kunstmuseum Westland de naamplaat in handen krijgen. Inmiddels is deze overgedragen aan het Westlands Museum, waar de plaquette te zien zal zijn.

Categorieen:
Nieuws Cultuur Westland