Archief
Omroep West

Omroep West

Geen kersthuis voor Marijke dit jaar door hoge energiekosten: 'Zonder lampjes is het niks'

Het wordt een sobere kerst voor Marijke Schoonens uit 's-Gravenzande. Pakt ze normaal gesproken flink uit met haar kersthuis, dit jaar gooit de hoge energierekening roet in het eten.

"Toen de rekening ruim 350 euro per maand werd voor mijn huisje van amper 55 vierkante meter, heb ik besloten dit jaar mijn kersthuis niet op te bouwen", zegt ze in gesprek met mediapartner Omroep West.

Voor Marijke is Kerst een dagelijkse hobby die normaliter - geen grap - in juli begint. Zo'n vijf maanden per jaar is ze bezig met het maken van talloze versieringen. Maar zonder verlichting, geen kersthuis, vindt Marijke. "Zonder lampjes is er geen sfeer. Natuurlijk kan ik nog steeds leuke kerstdingetjes maken voor aan de muur of aan het plafond. Maar als je het dan vervolgens niet ziet omdat de kerstlampjes uitblijven, wat heb je er dan aan?"

Ze heeft permanent lichtslangen aan het plafond hangen, zelfs in de badkamer. 'Misschien doe ik ze af en toe een half uurtje aan. Maar zoals andere jaren gaat nu gewoon niet. Toen ik merkte dat het de verkeerde kant opging met de energiekosten, heb ik de knoop doorgehakt. Dit jaar geen kersthuis voor mij.'

Toch kan ze de Kerst niet helemaal loslaten, daarom heeft ze aardig wat versieringen hangen. "Maar lang niet zoveel als normaal. De buren vinden het jammer, maar ik hoor van meer mensen dat het dit jaar sober wordt met Kerst. Ik heb wel heel veel kaarsen gekocht en sommige lampjes gaan op batterijen. Maar het is niet zoals ik gewend ben", zegt Marijke.

Marijke vult haar dagen nu met een andere creatieve hobby. "Ik moet altijd bezig zijn, normaal was dat dus met kerstversiering, nu zit ik volop aan de "diamant painting", dat zijn kleine steentjes die samen een mooie afbeelding worden. Ik hoop volgend jaar weer een kersthuis te hebben. Wie weet zijn de kosten dan wat gezakt."