Archief
Google Streetview

Waterschap renoveert gemalen Midden-Delfland

Het hoogheemraadschap van Delfland is begonnen met de renovatie van het gemaal Dijkpolder in Maasland. De komende jaren worden ook de gemalen Dorppolder (Schipluiden) en Commandeurspolder (Maasland) aangepakt.

De gemalen zijn aan een opknapbeurt nodig, zodat ze weer een groot aantal jaren meekunnen. De gemeente Midden-Delfland ligt voor een groot deel onder de zeespiegel. Met behulp van de gemalen houdt Delfland het waterpeil op orde. Bij veel regen en een stijging van het waterpeil, wordt het water het gebied uitgepompt. Bij een watertekort laten de gemalen juist water in.

Deze maand is Delfland bij gemaal Dijkpolder begonnen met het inrichten van het bouwterrein en plaatsen van twee tijdelijke pompinstallaties. Deze nemen de functie van het gemaal tijdens de renovatie over. De werkzaamheden aan het gemaal gaan negen maanden duren. Het gemaalgebouw krijgt een nieuwe fundering. Er komt een visvriendelijke pomp in de plaats van de oude Pannevispomp uit 1919. Van de Zuidgaag naar de polder komt een visinlaatleiding zodat vissen veilig het gemaal kunnen passeren. Ook wordt de bediening aangepast en krijgt het gemaalgebouw een opknapbeurt.

Andere gemalen volgen in komende jaren

In 2023 gaat het waterschap aan de slag met het gemaal Dorppolder aan de Gaagweg in Schipluiden, dat stamt uit 1876. Met de komst van een tweede gemaal ‘Dorppolder Noord’ twee jaar geleden kan dit monumentale gemaal aangepast worden aan de wensen van nu.

In 2024 of 2025 volgen de werkzaamheden bij gemaal Commandeurspolder in Maasland. Daar wordt een nieuw (ondergronds) gemaal naast gebouwd