Archief
WOS - Bart van der Helm

WOS - Bart van der Helm

Mobiele escaperoom brengt 'sextortion' onder aandacht

De Westlandse politie rijdt sinds vandaag heel de regio door met een mobiele escaperoombus. De escaperoom staat in het thema van cybercrime, waarbij 'sextortion' onder de aandacht wordt gebracht.

De bus staat vanmorgen op het schoolplein van ISW Lage Woerd in Naaldwijk. Om de beurt gaat een groepje leerlingen naar binnen om de puzzel op te lossen. "De leerlingen moeten door middel van puzzels ervoor zorgen dat de naaktfoto's van Marije, een fictief persoon, niet worden verspreid op het internet", legt Charlotte Aalbers, digitaal wijkagent van Westland, uit. Dat verspreiden van naaktfoto's is ook direct wat sextortion inhoudt. "Het is een strafbaar feit dat vooral onder jongeren veel gepleegd wordt."

De politie ziet ook dat het onderwerp erg speelt onder de scholieren van het ISW Westland praktijkcollege. "We hebben hier nu pas drie groepjes binnen gehad en we hebben al van meerdere mensen te horen gekregen dat ze ermee te maken hebben gehad. Er was zelfs iemand die toegaf zelf gepest te hebben, en er ook veel spijt van heeft. Dat is natuurlijk erg dapper", vertelt Aalbers.

'Erg interessant'

Een groepje meiden uit de tweede klas komt net de escaperoom uit. "Het was erg interessant, maar ook een beetje spannend", vertelt een van de meisjes. Een ander laat weten dat het niet goed is dat het echt voorkomt, en dat het een ander pijn kan doen. "Het is toch wel echt serieus, en ik moest m'n hart af en toe toch echt vasthouden", zegt een tweedeklasser.

De escaperoom gaat de komende weken heel de regio door. "Morgen zijn we bijvoorbeeld de hele dag in Poeldijk", vertelt Aalbers. Voor alle data en locaties, neem een kijkje op de social-accounts van de Politie Westland.