Archief
Erwin Grootscholten

Erwin Grootscholten

'Huidig steunpakket gaat tuinbouwsector niet helpen'

Glastuinbouw Nederland is allesbehalve tevreden met het aangekondigde steunpakket voor het mkb-bedrijfsleven. "Dit gaat de glastuinbouw niet helpen", zegt voorzitter Adri Bom-Lemstra.

Vrijdag werd bekend dat het kabinet maximaal 3,1 miljard euro uittrekt voor steun aan middelgrote en kleine bedrijven die veel energie verbruiken. In de staatsregeling wordt gesproken over een maximale steun voor een agrarisch bedrijf van 62.000 euro per jaar. Er wordt gedacht aan het oprekken daarvan naar 93.000 euro. "Dat is voor een glastuinbouwbedrijf absoluut onvoldoende. Daarom richt onze lobby zich met name ook op de erkenning van de glastuinbouw als energie-intensieve sector, in plaats van als landbouwbedrijf", aldus Bom-Lemstra.

Voor energie-intensieve sectoren is een groter steunpakket beschikbaar, zoals het zich nu laat aanzien. Glastuinbouw Nederland verwijst naar het maximale steunkader van 2 miljoen euro per bedrijf, dat de EU heeft vastgesteld en dat door de Duitse regering ook wordt toegepast. Bom-Lemstra: "In Nederland ontbreekt daarvoor echter de politieke wil, waardoor een ongelijk Europees speelveld ontstaat. Als tegenargument stelt het ministerie dat in dat geval maar 30 procent aan steun mag worden toegekend. Wij betreuren het dat Brussel wel mogelijkheden biedt, maar dat Nederland daar niet in meegaat."

Teleurstelling

Na de aankondiging van het steunpakket was er aanvankelijk enthousiasme. Dat lijkt inmiddels omgeslagen in een algehele teleurstelling. "Geen enkele bedrijfstak lijkt op dit moment ook maar enigszins geholpen met de aangekondigde steun", zegt de voorzitter van Glastuinbouw Nederland. Zij verwijst ernaar dat de meeste sectoren überhaupt niet voldoen aan de voorwaarde dat 12,5 procent van de productiekosten moet bestaan uit energiekosten.

Zie hieronder interview met Adri Bom-Lemstra:

Categorieen:
Nieuws Economie Westland