Archief
WOS

WOS

Hoger beroep doodsteken Wil Vogelaar: vijftien jaar cel en tbs geëist

Het OM heeft donderdag in hoger beroep celstraffen tot vijftien jaar geëist voor de dood van Wil Vogelaar.

De 59-jarige Vogelaar werd in januari 2018 dood gevonden in zijn huis aan het Kloosterpad in Den Hoorn. In 2020 legde de rechtbank straffen tot dertig jaar cel op. De hoofdverdachte kreeg geen tbs opgelegd, wat het OM in het hoger beroep wel opnieuw heeft geëist, meldt mediapartner Omroep West.

Het slachtoffer werd voor zijn dood flink toegetakeld. Hij werd gedrogeerd, vastgebonden, mishandeld en uiteindelijk doodgestoken. Zijn lichaam werd gevonden in een plas bloed, zijn voeten en polsen waren vastgebonden en er stak een mes uit zijn rug. Het lemmet bleek te zijn gebogen. Later werd ook nog een tweede afgebroken mes in zijn lijf gevonden en ook lag er onder zijn lichaam nog een mes. De verdachten gingen er na zijn dood vandoor met zijn televisie, telefoon en pinpas.

Het slachtoffer, 'een broze man', liet de drie verdachten binnen, omdat hij geen kwaad van ze verwachtte, zei de rechter eerder. Daarna werd hij geconfronteerd met 'uitzonderlijke wreedheid.'

Hoofdverdachte Vincent de B. (nu 45) kreeg in 2020 van de rechtbank de zwaarste straf: dertig jaar cel. Volgens de rechter heeft hij het slachtoffer het zwaarste letsel toegebracht en uiteindelijk doodgestoken. De B. heeft dingen verklaard die alleen de dader wist, zei de rechter destijds. Zoals 'dat Vogelaar moeilijk dood te krijgen was.' Ook handelde De B. met voorbedachte rade, omdat hij opperde dat Vogelaar dood moest 'omdat hij anders zou gaan praten'.

Het Openbaar Ministerie eiste in 2020 een celstraf van vijftien jaar en tbs tegen De B. Maar omdat de rechter die eis onvoldoende onderbouwd vond, baseerde hij zich op vergelijkbare zaken en kwam zo tot de straf van twintig jaar voor de moord. Verder legde hij ook 8 jaar op voor diefstal met geweld en twee jaar voor vrijheidsberoving. Omdat De B. niet meewerkte aan een onderzoek naar zijn persoonlijkheid wilde de rechter ook geen tbs opleggen. Het OM heeft in het hoger beroep opnieuw vijftien jaar cel en tbs geëist.

Vijftien jaar

De vrouwelijke verdachte Daniëlle van H. (nu 48) was volgens de rechtbank schuldig aan diefstal met geweld en medeplichtigheid aan moord. Zij reed De B. voorafgaande aan de fatale steekpartij naar de woning van het slachtoffer, terwijl ze wist dat hij van plan was om Vogelaar te vermoorden. Zij is in 2020 veroordeeld voor medeplichtigheid. Van H. kreeg in totaal vijftien jaar cel, vijf jaar voor de diefstal en voor de medeplichtigheid aan moord tien jaar. In het hoger beroep eiste het OM opnieuw vijftien jaar cel.

De derde verdachte in de zaak, Gijs S., werd vrijgesproken van medeplichtigheid aan moord, maar wel schuldig bevonden aan diefstal met geweld en vrijheidsberoving. In 2020 is hij veroordeeld tot vier jaar cel. Zijn leeftijd werkte straf verlagend. S. was 18 toen Vogelaar werd vermoord. Tegen hem loopt geen hoger beroep meer.