Archief
WOS

WOS

In Westland verruiming steun voor burgers met hoge energiekosten

Behalve de Energietoeslag voor mensen met een laag inkomen kent de gemeente Westland nu ook een regeling voor inwoners met een inkomen tussen 120 en 170 procent van het sociale minimum.

Hiermee geeft wethouder Barend Rombout uitvoering aan een motie die op 30 juni door de gemeenteraad is aangenomen. Dat door de fracties van Westland Verstandig en GemeenteBelang Westland opgestelde verzoek verkreeg destijds een meerderheid doordat ook de VVD en de ChristenUnie-SGP vóór stemden.

In die motie werd het college verzocht om inwoners die aantoonbaar in de problemen komen door een hoge energienota, via de bijzondere bijstand behulpzaam te zijn en van geval tot geval te beoordelen of zij daarvoor in aanmerking komen.

Deze regeling biedt dus ook perspectief voor inwoners met een inkomen tussen 120 en 170 procent van het sociale minimum. De Buurtinformatiepunten in de gemeente vormen het aangewezen loket voor informatie over financiële ondersteuning voor energiekosten. Inwoners kunnen over de energiekostenregelingen ook uitgebreide informatie vinden op de website van de gemeente Westland.

Energietoeslag en Bijzondere Bijstand Energie

Voor inwoners met een inkomen tot 120 procent van het sociale minimum is er dit jaar de eenmalige Energietoeslag van (in totaal) 1.300 euro. Veel mensen met een laag inkomen hebben deze toeslag al automatisch gekregen. Wie deze niet heeft ontvangen en er wél recht op heeft, kan die toeslag nog tot 1 december aanvragen.

Bij de regeling 'Bijzondere Bijstand Energie' wordt er gekeken of de aanvrager zelf bijvoorbeeld nog spaargeld heeft en moet de energierekening een stijging laten zien. Het bedrag dat wordt uitbetaald is voor iedereen anders. Het maximaal te verlenen bedrag per huishouden is vastgesteld op 80 procent van het verschil tussen de oude en de nieuwe energiekosten.

Rombout schat dat er 4.800 huishoudens voor deze regeling in aanmerking komen. Vanaf 24 oktober kunnen aanvragen worden ingediend.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland