Archief
WOS

WOS

FloraHolland bootst thuissituatie na in testtuin

Op het parkeerdak van Royal FloraHolland in Honselersdijk staat sinds dit voorjaar een testtuin. De bloemenveiling test hier onder andere de houdbaarheid van buitenplanten.

FloraHolland bootst het hele proces na. Eerst gaan de planten 'op transport' door ze in de koelcel te zetten. Vervolgens komen ze in de winkel te staan en daarna komen ze in de testtuin, wat dus de achtertuin van de consument moet zijn. "Met deze keten willen we het allerbeste voor de consument", legt onderzoeker Evelyn Beckers uit. "Die koopt dat als laatste klant en wil ook wat goeds hebben."

Productmanager Koen Zuijderwijk toont een actuele casus. "Er was vraag naar een kalanchoë met honderd dagen tuingarantie. "Hij laat een pot zien met een inmiddels vrijwel uitgebloeide plant. "Deze rode had dat niet. Daarentegen zijn er ook soorten, zoals deze gele kalanchoë, die dat wel redden."

'Nog vele jaren'

De testtuin staat er nu een aantal maanden en lijkt er voorlopig zeker te blijven. "We doen het met heel veel plezier en als onderzoeker kom ik nog steeds producten tegen waar ik nog nooit mee heb gewerkt", zegt Beckers. "Er zijn nog heel veel kwekers en veredelaars die we hier ook mee kunnen helpen. Voor de toekomst kijken we naar uitbreiding en dit nog vele jaren te mogen doen. Zodat we met z'n allen een mooi duurzaam product hebben waar de consument van kan genieten."