Archief
WOS/Jelle Gardien

WOS/Jelle Gardien

Delfland legt ruim 6.000 zonnepanelen in Harnaschpolder

Het Hoogheemraadschap van Delfland legt een groot zonnepark aan bij afvalwaterzuiveringsinstallatie Harnaschpolder in Den Hoorn. Dat is onderdeel van de plannen om in 2025 energieneutraal te zijn.

Het zonnepark is 2,1 hectare groot. Er komen in totaal 6.360 panelen op palen te liggen. De energie die daarmee wordt opgewekt, wordt volledig ingezet voor de elektriciteitsbehoefte van de zuivering. Op een zonnige dag is dit ongeveer voldoende om al het geleverde afvalwater schoon te maken.

De palen worden bewust op hoogte gezet, zodat daaronder ruimte is voor groen. Dat is goed voor de biodiversiteit, maar ook voor het onderhoud. Er hoeft minder vaak te worden gemaaid. Daarnaast leveren de zonnepanelen op hoogte ook meer rendement op.

Energieneutraal in 2025

Het waterschap wil in 2025 energieneutraal zijn. Dat betekent dat Delfland ten minste evenveel energie wil opwekken als wat er wordt gebruikt. Dat wordt gedaan door energiebesparing, de productie van groen gas op zuiveringen, het opwekken van zonne-energie en windenergieprojecten mede mogelijk te maken.

Inmiddels loopt er ook een onderzoek naar mogelijkheden om restwarmte uit afvalwater te gebruiken.