Archief
PxHere

Westlandse duiker overleden in Franse onderwatergrot

Een 60-jarige man uit De Lier is zondag overleden tijdens een duik in een onderwatergrot in Frankrijk.

Volgens zijn broer was de ervaren duiker met een maat het water ingegaan. "Het meest verschrikkelijke is dat hij hem heeft moeten achterlaten, omdat hij anders zijn eigen leven in gevaar zou brengen", zo laat hij mediapartner Omroep West weten. Wat er precies gebeurd is in de grot waardoor de Westlandse duiker om het leven kwam, is nog niet bekend. De man ligt op een moeilijk toegankelijke plek in de buurt van Marcilhac-sur-Célé. Daarom wordt er een gespecialiseerd duikteam ingeschakeld om zijn lichaam te bergen.

Ook voor de broer van de man is het nog een raadsel wat er gebeurd kan zijn. "Wat we wel al weten, is dat ze aan het duiken waren in grot waar ze vaker duiken. Het was bekend terrein. Ze gebruikten het als opwarmertje. Mijn broer was samen met een maat aan het duiken. Opeens zag die vriend dat mijn broer een beetje aan het rommelen was aan zijn apparatuur. Op zich keek hij daar niet raar van op, ook niet toen mijn broer even tegen het plafond van de grot aan kwam. Op een gegeven moment wilde mijn broer een foute afslag maken, waarop zijn maat hem ging leiden en voor hem uit zwom, zodat ze de goede kant op gingen. Hij zwom een stukje vooruit en toen hij achterom keek lag mijn broer opeens zonder ademregulator in het water."

Foute boel

Vanaf dat moment kon er niks meer voor hem gedaan worden, vertelt de broer van de duiker. "Zijn maat wist al gelijk dat het foute boel was. Het meest verschrikkelijke is dat hij hem heeft moeten achterlaten, omdat hij anders zijn eigen leven in gevaar zou brengen. Hij is erg overstuur." De ervaren duiker ging altijd heel secuur te werk en liet niets aan het toeval over als hij ging duiken, vertelt zijn broer. "Hij ging zo goed met zijn apparatuur om. Altijd met z'n tweeën het water in en altijd een volledige check van de apparatuur vooraf. En ze werkten ook niet met oude troep. De apparatuur die ze gebruikten was topspul."

Momenteel wordt eerst het lichaam van de duiker geborgen. Naar verwachting wordt deze operatie maandag overdag afgerond. Daarna start onder andere het onderzoek naar de oorzaak van overlijden. "Ze willen weten wat zich in die grot heeft afgespeeld en wij ook."

De naam van de duiker en zijn broer zijn bij de redactie van Omroep West bekend, maar worden uit privacyoverwegingen niet gemeld.

Categorieen:
Nieuws Algemeen De Lier