Archief
Jeroen Stoop/Wikiportret

Jeroen Stoop/Wikiportret

In derde kwartaal beperkte stijging in verkoopprijs woningen

Hoewel de prijzen van woningen gemiddeld nog steeds omhoog gaan, is de prijsstijging de laatste tijd beperkter dan in de afgelopen jaren. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van makelaarsorganisatie NVM.

In het derde kwartaal van dit jaar bedroeg de gemiddelde transactieprijs van een woning in Westland 483.612 euro. Dat is 2,6 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. "Dit is aanmerkelijk minder dan de afgelopen jaren, toen de prijs met zo'n 20 procent op jaarbasis steeg", concludeert de NVM.

In Westland zijn in de afgelopen drie maanden 209 woningen verkocht, een stijging van ruim 23 procent in vergelijking met kwartaal 3 van 2021. De gemiddelde verkooptijd is nu wat langer: 33 dagen tegen 27 dagen vorig jaar. Meer dan de helft van alle woningen (55 procent) werd verkocht voor een bedrag dat boven de vraagprijs lag.

Maassluis en Midden-Delfland

In Maassluis zijn in het afgelopen kwartaal minder woningen verkocht dan vorig jaar (55 versus 82), maar de gemiddelde prijs lag met 363.000 euro wel zo'n 5 procent hoger. De verkooptijd was ook hier 33 dagen, waar dat er vorig jaar 28 waren.

In Midden-Delfland zijn 21 woningen verkocht (24 in het derde kwartaal van 2021), voor een gemiddelde prijs van 481.000 euro (stijging van 2 procent). De verkooptijd was met 50 dagen wel twee keer zo lang.

NVM: 'Meer ruimte en kansen op woningmarkt'

Makelaarsorganisatie NVM is voorzichtig positief: "De woningmarkt wordt wat rustiger en ruimer", zo is te lezen. "Het groeiende woningaanbod in Nederland zet met een plus van 80 procent in het derde kwartaal 2022 krachtig door ten opzichte van het derde kwartaal 2021. Het flink toegenomen aanbod en de gematigde ontwikkeling van de verkoopprijs zorgen voor wat meer ruimte en keuze in de markt."

"De cijfers van het derde kwartaal 2022 wijzen er op dat de extreem verhitte markt van de afgelopen anderhalf jaar een keerpunt heeft bereikt. Toch zijn we nog ver verwijderd van een normale markt. Daarvoor is het aanbod, zowel in aantal als soorten woningen, nog zeker niet toereikend", aldus de NVM.

Jan Kokje, voorzitter NVM Haaglanden vertelde op de radio hoe volgens hem de komende maanden eruit gaan zien wat betreft de woningmarkt