Archief
WOS - Bart van der Helm

Steeds meer winkels weg in 's-Gravenzande: 'Erg spijtig'

Nu ook Kaasmeester Richard permanent zijn deuren heeft moeten sluiten vanwege hoge gasprijzen en inflatie, zie je steeds vaker lege winkels in het centrum van 's-Gravenzande.

In het winkelcentrum van 's-Gravenzande zie je op verschillende plekken de bordjes 'te huur' hangen. In de Langestraat hangen er zelfs een paar naast elkaar. Het lijkt erop dat er steeds meer leegstand is in dan ooit. Maar is dat ook echt zo? Marja van den Berg, centrummanager van de winkeliersvereniging in 's-Gravenzande, denkt dat het nog wel mee valt. "Het is zeker spijtig en erg jammer, en ook wel een beetje zorgelijk", vertelt ze. Van den Berg ziet dat winkeliers dezelfde problemen ervaren als de Nederlandse huishoudens: hoge gasprijzen en inflatie eisen zijn tol.

De winkeliersvereniging heeft dan ook nauw contact met de winkeleigenaren in het centrum. "We zijn eigenlijk ook al langer bezig met voorsorteren op wat ons te wachten staat. Zo zijn we twee jaar geleden al begonnen met nadenken over hoe we verder kunnen bouwen aan 's-Gravenzande", aldus Van den Berg.

Er staan momenteel veel panden leeg in het centrum WOS - Bart van der Helm

Enquête

De bewoners van 's-Gravenzande hebben een enquête ingevuld. De winkeliersvereniging heeft hen gevraagd waar nog behoefte aan is in het centrum. "Daar kwamen een aantal aanbevelingen uit, zo willen de 's-Gravenzanders bijvoorbeeld heel graag een viswinkel en een boekenwinkel hebben in hun centrum", vertelt de centrum manager. Er zijn dus zeker hele concrete wensen van de bewoners.

Naast dat er nu een aantal winkels weg zijn uit het centrum, lijkt het er volgens de winkeliersvereniging ook op alsof de winkelstraat een verandering doorgaat. "Waar het vroeger clustering van winkels was, zien we nu veel meer horeca. Maar ook in de winkelstraat zelf zien we bijvoorbeeld een verandering ten aanzien van de dienstverlening. Er komt meer dienstverlening in het centrum, er zit hier bijvoorbeeld een fysiopraktijk in de winkelstraat die ook een gedeelte sportschool erbij heeft", legt Van den Berg uit.

Nieuwe ondernemers

Volgens Van den Berg is er geen reden tot hele grote zorgen. "We zien ook dat er nieuwe ondernemers weer naar het centrum komen. Binnen een maand tijd hebben we drie nieuwe ondernemers die zich hier gaan vestigen, daar zijn we natuurlijk heel blij mee. We moeten goed vinger aan de pols houden en helpen en ondersteunen waar we dat kunnen."