Archief
Signbiblio

Signbiblio

Restaurants Maassluis serveren Syrische linzensoep

Bij vier restaurants in Maassluis kun je deze maand een Syrische linzensoep bestellen. Kok Adnan (29), die verblijft op vluchtelingenboot Lady Anne, heeft het recept gedeeld met de horecaondernemers.

De soep is onderdeel van de Maand van de Ontmoeting, die zaterdag is begonnen. In deze maand wil Maassluis laten zien hoe bewoners elkaar kunnen ontmoeten en samen activiteiten kunnen ondernemen. Daarmee wordt ook aandacht gevraagd voor eenzaamheid. Meer dan 50 organisaties, instellingen en verenigingen doen mee en hebben 185 activiteiten georganiseerd. Die zijn te vinden op de website Samen Zijn Wij Maassluis.

Steensoep

De linzensoep die in oktober wordt geserveerd, wordt ook wel een steensoep genoemd. De naam steensoep komt van een oud volksverhaal, waarin een reiziger met een lege maag en zonder geld in een dorp komt. Omdat niemand een maaltijd voor hem heeft, maakt hij maar een 'steensoep': een grote pan water met daarin een zelf meegebrachte steen. Omdat er nog te weinig smaak aan zit, vraagt hij dorpsbewoners om ingrediënten en zo ontstaat er een heerlijke soep van alle etensresten uit het dorp.

"Dit is een heerlijke symboliek voor zo'n maand van verbinding", legt Peter den Boer van de gemeente Maassluis uit. "Dus vandaar dat we iemand op de vluchtelingenboot bereid hebben gevonden om een recept uit Syrië mee te nemen. Dat is een linzensoep, een typische soep die heel veel in Syrië gegeten wordt. Die hebben we gebombardeerd tot steensoep."

Vandaag was de soep al te proeven in buurtcentrum De Hooftzaak. Vanaf morgen kun je 'm eten bij Restaurant De Ridderhof, Grand Café 't Hoofd, Monsieur Paul en Kevin's grand café. De restaurants schenken per geserveerde soep 1 euro van de opbrengst aan de vluchtelingenboot.

Beluister het hele gesprek:

Open dag

Overigens is er aanstaande zaterdag een open dag op de Lady Anne. "Mensen kunnen op afspraak een kijkje nemen om te zien hoe het leven er aan toe gaat", aldus Den Boer. "Ze krijgen een kopje Syrische koffie en wat Arabische lekkernijen. Met een beetje geluk wordt er ook nog een muziekje gespeeld."

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis