Archief
WOS

WOS

Bolletjes stookolie langs hele Zuid-Hollandse kust

Langs het hele strand van Zuid-Holland zijn bolletjes stookolie gevonden. De sliert ligt vanaf Zeeland in ieder geval tot Noordwijk.

Wandelaars, hondenbezitters en vooral surfers merken dat ze zwarte voeten oplopen van de plakkerige, teerachtige substantie, zo meldt mediapartner Omroep West. Rijkswaterstaat is begonnen om de stookolie op te ruimen. Een woordvoerder laat weten dat het om stookolie lijkt te gaan, waarschijnlijk van dezelfde lozing die dit weekend de stranden in Zeeland vervuilde. De kans is groot dat de stookolie van een schip komt. "Dat is de Maritieme Politie nu aan het onderzoeken", aldus Rijkswaterstaat.

Scheveningse surfer Rick Uiterwijk is druk in de weer met zijn voeten, die onder een plakkerig zwart goedje zitten. Op zijn surfboard zitten zwarte vlekken. “Er ligt een soort teerachtige rommel vlak onder het zand. Dus mensen die op het strand lopen en bijvoorbeeld ook hun honden, krijgen hele vieze voeten.”

Zorgen om dieren

Een woordvoerster van Stichting De Noordzee reageert geschrokken wanneer ze hoort dat de stookolie de kust tot aan Noordwijk vervuild heeft. "Dat is wel heel flink, dan is er waarschijnlijk een lozing geweest." Naast de overlast voor wandelaars en surfers maakt ze zich zorgen om de dieren op en in zee: "Stookolie is geen prettige substantie, dus het zou kunnen dat er zeedieren gaan aanspoelen. Vooral wanneer vogels besmeurd raken kunnen ze onderkoeld raken en zelfs doodgaan." De dierenambulance laat weten dat ze inmiddels de eerste zeedieren hebben opgevangen. Een aantal zeekoeten die stookolie op de veren hadden gekregen hebben ze kunnen schoonmaken.

Het advies van Rijkswaterstaat is om op te letten en alles wat besmeurd is goed schoon te maken en af te wassen.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland