Archief
Regio 15

Regio 15

Vijf jaar cel en tbs opgelegd na dodelijk steekincident Honselersdijk

De rechtbank in Den Haag heeft een Poolse vrouw van 23 veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs voor het neersteken van een man aan het Regulierenpad in Honselersdijk.

Het steekincident vond plaats op 17 februari dit jaar. De vrouw en het 28-jarige slachtoffer hadden een knipperlichtrelatie. Vlak voor het incident had de man die relatie verbroken. Daar kon de vrouw moeilijk mee omgaan.

De vrouw verklaarde eerder aan de politie dat zij in emotionele gemoedstoestand en onder invloed van alcohol met een mes in haar hand liep, dat zij toen 'een persoon in twee personen' zag waarvan ze schrok en toen heeft gestoken. Die steek in de linkerschouder van de man bleek fataal, het slachtoffer overleed niet lang daarna.

De rechtbank veroordeelt de vrouw voor doodslag. Moord kan niet worden bewezen, nu niet blijkt dat de vrouw over haar handelen heeft nagedacht.

Stoornis

In de strafmaat is rekening gehouden met de jonge leeftijd van de vrouw, net als met de omstandigheid dat zij kampt met een borderline-persoonlijkheidsstoornis en verslaafd is aan alcohol. Hierdoor kan het incident in verminderde mate aan haar worden toegerekend. Om herhalingsgevaar te voorkomen, vindt de rechtbank het van belang dat de vrouw naast een gevangenisstraf ook een tbs met dwangverpleging opgelegd krijgt.