Archief
WOS - Bart van der Helm

Jasper loopt op blote voeten naar Drenthe voor Alzheimer: 'Vreselijke ziekte'

Jasper Wanders uit Kwintsheul gaat op 28 oktober van zijn woonplaats helemaal naar het Drentse Borger lopen. Dit doet hij om geld op te halen voor de ziekte Alzheimer. Hij gaat het hele stuk in één keer lopen, op zijn blote voeten.

In totaal gaat Wanders zo'n 250 kilometer lopen naar het Drentse dorp. Zijn moeder zit daar in een speciale instelling voor mensen met Alzheimer. "De mensen krijgen daar de vrijheid om te doen wat ze willen, zo kunnen ze bijvoorbeeld naar buiten in een tuin, die weliswaar is afgesloten", vertelt Wanders. "Ik denk dat het ook beter is om mensen met Alzheimer niet op te sluiten, ze zijn namelijk al opgesloten in hun eigen hoofd. Je ziet vaak dat als mensen dan beperkt worden, dat ze nog sneller achteruit gaan."

Wanders wil het mogelijk maken dat iedereen met deze 'vreselijke ziekte' in zo een soort instelling terecht kan komen. "Daarom hoop ik zoveel mogelijk geld in te zamelen", vertelt hij. De Westlander is een inzamelingsactie gestart met als doel om 5.000 euro op te halen, momenteel zit hij al over de 3.000. "Het gaat al echt de goede kant op, ik ben met elk bedrag blij maar het zal natuurlijk wel mooi zijn als het meer dan 5.000 euro wordt."

Blote voeten

Opmerkelijk is dat Wanders de 250 kilometer op blote voeten gaat lopen. Voor de Heulenaar is dat echter niet heel gek: "Ik loop zo veel mogelijk op mijn blote voeten, ik ben ook van mening dat het beter is voor de meeste mensen." Echt trainen met wandelen doet hij dan ook niet. "Ik heb de kilometers wel in mijn lichaam zitten, ik wandel iedere dag", gaat Wanders verder. Het enige waar hij bang voor is, is dat hij bijvoorbeeld in iets scherps gaat staan.

De allergrootste uitdaging voor Wanders is nog wel het feit dat hij het hele stuk in één keer gaat lopen. Dus zonder te stoppen en zonder te slapen. "Dat wordt echt mijn allergrootste uitdaging. Ik vertrek op vrijdagochtend om 08.00 uur en kom volgens schema pas op zondagmiddag aan. Dat betekent dat ik twee nachten over ga slaan, dat wordt erg zwaar."

Jan Wanders hoopt 5.000 euro op te halen. Doneren kan via zijn eigen website.