Archief
WOS

WOS

Al is de motie nog zo snel...

Met een motie wilden twee partijen in de Westlandse gemeenteraad gisteravond bereiken dat er wethouders naar Den Haag zouden gaan om op de bres te springen voor de tuinders.

De snel stijgende energieprijzen zouden deze gang naar het regeringscentrum vereisen, zo meenden Forum voor Democratie en de LPF. En zij hadden daarom een motie met die strekking opgesteld. In de (vergader)praktijk liep het allemaal een beetje anders, door een actie van onder anderen wethouder Pieter Varekamp.

Samen met bestuurders van acht andere gemeenten heeft hij gisteren een brandbrief gestuurd naar minister Jetten. Daarin vragen de grootste glastuinbouwgemeenten van Nederland aandacht voor de hoge gasprijzen en de gevolgen daarvan voor de Nederlandse tuinbouwsector. Deze gemeenten willen zo snel mogelijk met de minister om tafel. Dus eigenlijk precies wat 'Forum' en LPF met hun motie wilden bereiken.

Uit de crisis investeren

"In Nederland investeren we onszelf altijd de crisis uit om ons te behoeden voor een volgende. Deze crisis is een enorme verduurzamingskans. Het wordt tijd dat het kabinet niet redt wat er te redden valt, maar investeert in wat er te verduurzamen valt", aldus Varekamp.

Volgens Glastuinbouw Nederland is de verwachting dat tot wel 40 procent van de bedrijven in de sector kan omvallen als de energieprijzen zo hoog blijven. Dat zou voor deze (naar rangorde) tweede economische sector van Nederland en daarmee de tuinbouwgemeenten, desastreus zijn. Ook voor transport en logistiek, de innovatie- en veredelingsbedrijven, de verpakkingsindustrie en de vele lokale ondernemers die actief zijn rondom de sector, zoals bloemisten, zijn de gevolgen niet te overzien.

De wethouder maakt zich hier zorgen over en vindt het dan ook vreemd dat het kabinet nog wacht met het bieden van perspectief. "Crisistijd is onzekerheid. Als overheid moet je laten zien waar je wel zekerheid en perspectief kan bieden. Deze sector doet zelf de handreiking om te verduurzamen en ook wij zullen onze beste bijdrage daaraan leveren. Ook voor het Rijk is het zaak dat te stimuleren", aldus Varekamp.

Categorieen:
Nieuws Politiek Westland