Archief
CDA Maassluis

CDA Maassluis

Oud-burgemeester Maassluis Hans van Es (91) overleden

Voormalig burgemeester Hans van Es van Maassluis is vorige week op 91-jarige leeftijd overleden. De CDA'er was van augustus 1979 tot oktober 1992 de burgervader van de eerste stad aan de waterweg.

Huidig burgemeester Edo Haan deed die mededeling gisteravond tijdens een vergadering van de gemeenteraad. Hij kreeg het nieuws afgelopen weekend te horen. Het overlijden was op donderdag 8 september.

Van Es pleitte in zijn periode als burgemeester onder meer voor de komst van verpleeginstelling DrieMaasHave. Ook kreeg hij een aantal lastige dossiers op zijn bord, aldus Haan. Zo werd Van Es geconfronteerd met de afronding van de zogeheten 'zandaffaire', waarbij de gemeente Maassluis miljoenen guldens te veel had betaald voor zand dat nodig was voor uitbreiding van de stad. Ook kregen in die tijd drie flats in de Burgemeesterswijk te maken met verzakkingen.

Er kwamen in de jaren tachtig ook twee gifaffaires op zijn pad. Eerst bleek dat de Steendijkpolder in de jaren zestig was opgespoten met giftig havenslib. Later kwam aan het licht dat de nieuwe Vertowijk verontreinigd was door giftige stoffen afkomstig van de voormalige Verenigde Touwfabrieken. Het oplossen van beide problemen kostte de gemeente tientallen miljoenen guldens.

In 1992 ging Van Es met pensioen. Hij bleef in Maassluis wonen, maar trok zich terug uit de publiciteit. Wel werkte hij in aanloop naar de jongste gemeenteraadsverkiezingen mee aan het CDA-verkiezingsprogramma.

Volkslied

Het volkslied van Maassluis, 'Maassluis, mijn thuis aan de Waterweg', is gecomponeerd door de vrouw van Hans van Es, Akke.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis