Archief

Woonunits Oekraïense vluchtelingen in De Lier lekken

De Oekraïense vluchtelingen die zijn gehuisvest aan de Burgemeester Crezéelaan hebben last van lekkende huisjes en slechte ventilatie. CDA Westland wil weten of de problemen snel kunnen worden opgelost.

De groep vluchtelingen kaart de situatie aan in een brief. Daarin geven zij aan zich welkom te voelen in Nederland en blij zijn met de huisvesting. Toch zijn er dus wat problemen.

De Oekraïners kregen op 1 augustus de sleutel voor de huisjes. Op dat moment was slechts de helft van de woonunits klaar en werd er dus elke ochtend vanaf 06.00 uur buiten gewerkt. Daar hadden de vluchtelingen begrip voor. Net als voor het feit dat het een warme maand was, het terrein geen schaduw had en de kinderen nergens konden spelen. "Deze uitdagingen waren tijdelijk", schrijven de vluchtelingen. "We hebben de huizen gratis gekregen en ze zijn klein gebouwd, zodat meer mensen hier kunnen worden ondergebracht."

"Toch was er iets mis met de waterdichtheid van de huisjes. Bij regenval moet je thuis zijn, om uit te kijken naar lekkages. Als het 's nachts regent, valt de regen op het bed. Of het nu licht of hard regent, alles wordt nat." Aanvankelijk was een aantal huisjes wél waterdicht, maar dat veranderde na een paar regenbuien. "En de huisjes met eerst twee lekkages, hebben er nu vijf." Bovendien lekt het ook rond deuren en ramen. Buiten dat is de ventilatie in de woningen slecht. Een ander probleem is het gebrek aan een drainagesysteem: de regen blijft liggen en stroomt niet naar het nabijgelegen kanaal.

"Als wij Oekraïners hier weggaan, kunnen de huisjes gebruikt worden voor andere dingen. Maar onder de huidige omstandigheden zullen ze snel beschadigd raken", waarschuwt de vluchtelingengroep.

CDA Westland

De fractie CDA Westland wil de situatie morgenavond aankaarten tijdens het actualiteitenhalfuur van de gemeenteraad. Fractievoorzitter Jenny Vermeer wil weten wie er verantwoordelijk is voor de problemen en hoe snel deze worden opgelost.