Archief
Flashphoto

Flashphoto

'Demonstratie boven A4 beëindigd vanwege verkeersveiligheid'

Burgemeester Bram van Hemmen van Midden-Delfland heeft de demonstratie op het viaduct boven de A4 gisteravond beëindigd, omdat volgens hem de verkeersveiligheid in het geding kwam.

Dat laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten aan de WOS. Het viaduct Kerkepad (bij de Woudselaan en Lotsweg in Den Hoorn) mag in de toekomst helemaal niet meer worden gebruikt voor de boerenprotesten. In plaats daarvan kunnen de demonstranten terecht op de carpoolplaats aan de Klaas Engelbrechtsweg in Schipluiden.

Afleiding voor verkeer

"Er wordt gedemonstreerd met vlaggen en spandoeken. Het is niet verantwoord als een vlag met stok loslaat en op het snelrijdend verkeer op de A4 terecht komt", zo is de verklaring. "Dit geldt ook voor andere objecten die tijdens de demonstratie worden gebruikt. Daarbij komt het geregeld voor dat personen over de reling van het viaduct klimmen om spandoeken aan het viaduct te bevestigen. Dit kan levensgevaarlijk zijn, niet alleen voor de betreffende personen zelf, maar ook voor automobilisten op de A4."

Daarnaast leidt de demonstratie volgens de gemeente het snelrijdend verkeer op de A4 af, wat kan zorgen voor ernstige ongevallen. "De gevolgen van een eventueel ongeval kunnen groot en fataal zijn. Dit geldt temeer nu de zon steeds sneller ondergaat en het steeds eerder donker wordt. Ook worden de weeromstandigheden slechter."

Meer dan 50 keer

Deze week stonden de demonstranten voor de vijftigste dag op het viaduct. De afgelopen periode werden de acties nog gedoogd. "In de eerste instantie leken de veiligheidsrisico’s in relatie tot de grondrechten acceptabel. Dergelijke demonstraties hebben ook een meldingsplicht en deze is nooit gemeld. Hier zijn we soepel mee omgegaan", aldus de gemeente. De toenemende verkeersrisico's en de steeds groter wordende groep, hebben gezorgd voor een andere afweging. Ook is niet duidelijk wanneer de demonstratie hier eindigt.

"Een dergelijk besluit wordt niet zomaar genomen. Vrijheid van demonstratie is namelijk een belangrijke waarde in onze democratische samenleving. Aan het besluit dat gisteren aan de demonstranten bekend is gemaakt, is dan ook een heel traject van zorgvuldige voorbereiding en afweging voorafgegaan."

Carpoolplaats

De demonstranten mogen hun protesten dus voortzetten op de carpoolplaats. Volgens de gemeente is deze plek 'goed zichtbaar' en is de snelheid hier niet in het geding.

Of ze dat ook daadwerkelijk gaan doen, is nog maar de vraag. Inmiddels wordt op sociale media opgeroepen om vanavond met een grote groep weer naar het viaduct te komen. Daarnaast willen zij bezwaar maken tegen het besluit van de burgemeester. "Burgemeester Van Hemmen roept iedereen die het niet met deze beslissing eens is op, telefonisch bezwaar te maken bij de gemeente Midden-Delfland. Ik zou iedereen willen adviseren om dit ook te doen. Wanneer telefonisch bezwaar maken niet helpt, kunt u dit ook schriftelijk doen", zo is te lezen in een Facebookbericht van de demonstranten.

Reactie demonstranten

Op Facebook schrijven de demonstranten:

"Er waren niet veel meer dan tien personen aanwezig die met een vlag stonden te zwaaien om aandacht te vragen voor de grote problemen die Nederland te wachten staat. Boeren die onteigend worden, tuinders die noodgedwongen moeten stoppen en burgers die hun energierekening en boodschappen straks niet meer kunnen betalen. Maar toch vond de gemeente het nodig om met meerdere politieauto's en agenten de vreedzame demonstranten weg te sturen naar een carpoolplaats waarvan de meeste mensen niet eens van het bestaan afwisten.

Volgens de brief die afgeleverd is aan de demonstranten zou de demonstratie gevaar opleveren voor het verkeer en voor de demonstranten zelf, dit terwijl er de afgelopen 50x keer helemaal niets is gebeurd, geen weggewaaide vlag en geen ongelukken, ik moet wel eerlijk bekennen dat er een grote groep mensen wat last heeft gekregen van compassie, samenhorigheid en begrip voor hun medemens.

Ook zou de demonstratie te groot geworden zijn in het aantal deelnemers en waren er gisteren (dinsdag, red.) een trekker en een hoogwerker bij aanwezig, dit was echter eenmalig vanwege het 'jubileum' dat deze demonstranten er voor de 50ste keer stonden. Collega-demonstranten uit de gemeente Westland kwamen hen een hart onder de riem steken en uitgerekend deze gebeurtenis haalt de gemeente aan als reden om de demonstratie te verbieden."