Archief

Gember komt nu ook uit Westlandse kas

Gember wordt normaal gesproken geïmporteerd uit Azië. Maar tegenwoordig wordt het ook gekweekt in Westland. Sander van Kampen heeft aan het Galgepad in 's-Gravenzande een kas vol staan.

De kweker begon in 2016 onder de naam Dutch Wasabi in De Lier met het bedrijfsmatig telen van wasabi. Inmiddels oogst de Westlander zo'n vierhonderd kilo wasabi per jaar. Nu is daar dus gember bijgekomen.

Volgens Van Kampen is hij de eerste in Nederland die op deze schaal gember kweekt. Lokaal gekweekte gember heeft zo z'n voordelen. "Normaal wordt gember ingevlogen en is het ouder en gedroogd. Naast dat onze gember er mooi uitziet, is deze extra sappig en heeft het veel smaak. Door een stuk van de stengel eraan te laten zitten, blijft deze langer vers. De stengels zelf geven in soepen en sauzen smaak."

Van Kampen heeft een voorliefde voor de Aziatische keuken. "Het is een hele mooie keuken, erg divers. Er zit heel veel ambacht in en dat zie je ook terug in de productie."

De tuinder doet op dit moment vrijwel alles zelf. "In het voorjaar had ik nog twee stagiairs van de Tuinbouwschool. Dat was wel fijn. Tot nu toe ging dat wel, maar nu zitten we in de fase dat er wel wat bij moet", zegt Van Kampen. "Omdat we zo klein zijn, moet het natuurlijk wel financieel kunnen. Eerder kon dat nog niet, maar nu langzaam wel."