Archief
Stefan van Eijk

Stefan van Eijk

VV Naaldwijk viert 100-jarig bestaan

Het is vandaag feest bij VV Naaldwijk. De oudste voetbalclub in de gemeente Westland bestaat precies 100 jaar.

Op 6 september 1922 werd de club VV Naaldwijk opgericht. Al ver daarvoor was er al wel een vereniging in het dorp, maar deze Naaldwijkse Voetbal Vereniging ging na enkele jaren ter ziele door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.

"We voelen ons echt jarig vandaag", zegt voorzitter Aris van Daalen. "Ik krijg heel veel felicitaties, ook van andere verenigingen."

Van Daalen vertelt over de historie: "Absoluut dieptepunt is de brand van onze accommodatie (op 11 januari 1978, red.), waarbij alles weg was. Dat is iets wat vaak ter sprake komt binnen onze vereniging. We moesten toen helemaal van van voren af aan beginnen. Want ook al heb je wel de leden, de faciliteiten zijn er niet. In die tijd zag je wel al de veerkracht: we pakken het op en we gaan ervoor", aldus Van Daalen in gesprek bij Maarten in de Middag. "Zo zijn er door de jaren heen meer periodes geweest, waarbij het niet altijd even makkelijk was. Maar altijd was er die spirit van: we gaan ervoor en houden de vereniging overeind."

Gevraagd naar hoogtepunten, zegt de voorzitter: "Ik kan ze zelf niet herinneren, maar dan zijn het de kampioenschappen. Zo hebben wij op zondag op het tweede amateurniveau van Nederland gespeeld en op zaterdag hebben we in de eerste klasse gevoetbald."

Altijd was er de spirit van: we gaan ervoor en houden de vereniging overeind.

Aris van Daalen (voorzitter VV Naaldwijk)

VV Naaldwijk staat er op dit moment goed voor. "De laatste jaren zijn we 30 procent in spelende leden gegroeid. We zijn nu een vereniging van zo'n 800 leden, waarbij ruimte is voor verschillende niveaus. We zijn een familievereniging. Dat betekent dat je van de jongste jeugd tot aan de senioren goede begeleiding krijgt." Ook de accommodatie ligt er nu goed bij. "Daar hebben we de afgelopen jaar in geïnvesteerd. We hebben nu het allermooiste hoofdveld van heel het Westland. Dat zijn ook randvoorwaarden om de toekomst in te gaan en daar zijn wij absoluut klaar voor."

Beluister het volledige gesprek met Aris van Daalen:

Viering dit weekend

Het jubileum wordt vandaag nog niet gevierd, dat gebeurt aan het einde van de week. "Vrijdag is er een receptie en zaterdag hebben we verschillende activiteiten in een festivalsfeer en we eindigen de dag met een feestavond, waarvoor al 600 mensen zich hebben opgegeven."

Niet oudste club in regio

In de WOS-regio is VDL de oudste club. Die werd opgericht op 6 mei 1918. Op 1 juni van datzelfde jaar begon Excelsior Maassluis. Beide clubs vierden dus in 2018 al hun 100-jarig bestaan.

VV Naaldwijk is dus wel de oudste Westlandse club. In november bestaat ook 'buurman' Westlandia 100 jaar.