Archief
WOS

Arends: Vlaggen niet in opdracht van gemeente verwijderd

Burgemeester Bouke Arends van Westland was donderdagavond heel stellig: de gemeente heeft geen opdracht gegeven tot het weghalen van omgekeerde nationale vlaggen.

Hij verklaarde dit tijdens een commissievergadering in antwoord op vragen van de LPF-fractie. Die wees er op, dat er de afgelopen tijd op diverse plaatsen in de gemeente tal van omgekeerde vlaggen zijn verwijderd.

Arends zei het van belang te vinden dat mensen hun ongenoegen kunnen uit, "want dit werkt als een ventiel in onze samenleving". Hij heeft woensdag een "uitvoerig en goed" gesprek gehad met de actiegroep die zich bezighoudt met het ophangen van vlaggen. Hij heeft daarin ook gewezen op de andere kant van dit soort acties, doelend op burgers die vinden dat je niet op deze manier met de nationale driekleur kunt omgaan.

Nico de Gier (PvdA) sprak over het inpakken van Olleke Bolleke langs de Westlandroute. "Ik vind dat je niet zo met gemeentelijke kunst kunt omgaan", zei De Gier. Arends liet weten dat dit aspect ook aan de orde is geweest in het gesprek met de actiegroep. "Daar zal binnenkort ook wat helderheid over komen", zei de burgemeester.

Eerder deze week werd al duidelijk, dat het hier ook om praktische redenen wat anders ligt dan bij de vlaggen. 'Olleke Bolleke' is namelijk omwikkeld met folie. Onder dat plastic kan een microklimaat ontstaan, wat slecht is voor de stenen. Bij vocht kan de kleurstof van het folie terecht komen in de steen. Daarom moet de folie wel worden verwijderd. Dat was eind vrijdagochtend overigens nog niet het geval.

Inmiddels blijkt afgelopen nacht het tweedelige kunstwerk 'De Vis' aan het Plein in Wateringen ook te zijn ingepakt.