Archief

Keerlus wordt verboden voor vrachtverkeer

De keerlus in de Naaldwijkse Secretaris Verhoeffweg wordt taboe voor vrachtverkeer en zal worden aangepast voor personenwagens.

Dat meldde wethouder Pieter Varekamp gisteravond in een commissievergadering van de Westlandse gemeenteraad.

De keerlus ter hoogte van de Simon van Slingelandtstraat aan de ene kant en de Linde aan de andere kant werd deze zomer kort na de openstelling alweer afgesloten omdat-ie veel te krap was voor vrachtwagens.

Menig burger had al tijden geleden de conclusie getrokken dat het een onmogelijke verkeersoplossing was. Varekamp noemde het een treurige vaststelling. In het oorspronkelijke onderzoek van een verkeersbureau heeft volgens hem gestaan dat een keerlus op die plek goed zou kunnen werken, maar… niet voor vrachtwagens.

Eigenlijk zijn er meerdere partijen verantwoordelijk voor de mislukking. Een ingenieursbureau heeft de huidige verkeerslus bedacht, maar geen acht geslagen op de beperking die oorspronkelijk was aangegeven. Daarna heeft de gemeente ernaar gekeken en vervolgens een uitvoerder. "Daar zitten ook mensen die hier kundig op zijn", aldus de wethouder. "Er waren dus meerdere 'veiligheidskleppen' waar mensen hun vinger hadden moeten opsteken."

Omdat de keerlus onmogelijk te gebruiken is door vrachtwagens en er geen uitbreidingsruimte is, is de oplossing eenvoudig: de lus wordt voor vrachtverkeer verboden terrein.
Aan beide kanten van de lus wordt de draaicirkel aangepast ten bate van personenwagens. Deze klus kan nog best voor eind september worden geklaard, dus op tijd voor de opening van de grote supermarkt die veel verkeer zal aantrekken.

Het oorspronkelijke schetsontwerp