Archief

'Kamers met Aandacht' gezocht voor jongeren 18-23 jaar

De gemeenten Westland en Midden-Delfland doen, samen met Delft en Pijnacker-Nootdorp, mee aan het landelijke project 'Kamers met Aandacht'.

Dit is een nieuwe woonoplossing voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar die een zorgorganisatie verlaten, maar niet thuis en ook nog niet helemaal zelfstandig kunnen wonen. 'Kamers met Aandacht' zoekt samen met zorgaanbieders naar kamers in de particuliere sector.

In dit project worden jongeren gekoppeld aan mensen die een kamer over hebben. Voorwaarde is dat de kamer minimaal één jaar wordt verhuurd en dat de huurprijs niet hoger is dan het bedrag dat de landelijke huurcommissie adviseert. Het doel is om de jongeren te begeleiden naar volledig zelfstandig wonen, door ze tijdelijk een kamer met aandacht te bieden in combinatie met professionele hulp van de zorgaanbieder.

Wethouder Barend Rombout zegt: "Ik ben blij dat dit initiatief nu ook van start gaat in Westland. De eerste kamer is zelfs al verhuurd. Mijn oproep aan de inwoners is dan ook: helpt u graag mensen en heeft u een kamer over? Misschien is 'Kamers met Aandacht' dan iets voor u." Het kan bijvoorbeeld gaan om een zolderkamer bij een gezin, een kamer bij een alleenstaande of bij een ouder echtpaar.

Persoonlijke aandacht

De jongeren krijgen begeleiding van hun eigen hulpverlener. En met een beetje persoonlijke aandacht bouwen ze een eigen netwerk op om op terug te vallen. Totdat ze uiteindelijk helemaal zelfstandig kunnen wonen. Deze persoonlijke aandacht kunnen verhuurders geven, maar ook huisgenoten.

De verhuurders en jongeren worden zorgvuldig aan elkaar gekoppeld. Verhuurders bepalen zelf hoeveel 'aandacht' zij bieden en op welke manier. De jongeren betalen de maandelijkse huur, hebben een daginvulling en geen problemen die het dagelijks functioneren in de weg staat.

Samenwerking met jeugdhulpaanbieders

'Kamers met Aandacht' is al eerder in andere steden gestart en heeft inmiddels zeventig jongeren gekoppeld aan verhuurders. Het gaat in Westland en Midden-Delfland om een proef van twee jaar, waarin 'Stichting Kamers met Aandacht' samen met de lokale zorgaanbieders op zoek gaat naar kamers voor lokale jongeren.

Mensen die een kamer vrij hebben en andere geïnteresseerden kunnen voor meer informatie kijken op www.kamersmetaandacht.nl.

Wethouder Melanie Oderwald-Ruijsbroek van Midden-Delfland vertelde op de radio meer over dit project