Archief
District8

Celstraf opgelegd na verwonding met fles Bacardi

De rechtbank in Den Haag heeft besloten dat een 19-jarige 's-Gravenzander de cel in moet, omdat hij in juni vorig jaar een man heeft verwond met een halfvolle Bacardifles.

De rechter veroordeelt de Westlander voor 'poging tot doodslag'. Er is een celstraf opgelegd van zes maanden, waarvan drie voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur. De straf ligt aanzienlijk hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie van twee weken geleden. Die wilde de man veroordelen volgens het jeugdstrafrecht. Gezien de ernst van de feiten, kiest de rechter echter voor het volwassenenstrafrecht.

Het voorval vond plaats op 11 juni vorig jaar op de Nieuwlandsedijk in 's-Gravenzande. Tijdens een ruzie, waarbij de verdachte werd aangevallen, sloeg de 's-Gravenzander het slachtoffer met de fles Bacardi op de linkerkaak. De klap was dusdanig hard, dat de fles is gebroken. Het slachtoffer heeft er uiteindelijk een fors litteken vanaf zijn gezicht tot in zijn hals aan overgehouden. Hij ervaart tot op de dag van vandaag nog altijd psychische en lichamelijke gevolgen van het incident.

Noodweer

De 19-jarige 's-Gravenzander verklaarde twee weken geleden dat hij handelde uit noodweer. Volgens hem zou het slachtoffer zijn keel hebben dichtgeknepen. De verdachte kon niet meer rustig nadenken en koos er in the heat of the moment voor zich te verweren met de fles die hij in zijn hand had.

De rechter wil daar echter niet in meegaan. "De verdachte heeft als enige verklaard dat [slachtoffer] hem tot vijfmaal toe bij de keel pakte, zijn keel dichtkneep en dat hij daarom met de fles heeft gezwaaid richting het hoofd van [slachtoffer] om zichzelf te verdedigen. De verschillende getuigen hebben verklaard dat ze hebben gezien dat de verdachte in het tumult door drie of vier jongens, onder wie [slachtoffer], werd aangevallen en dat de verdachte toen met de fles heeft uitgehaald richting het hoofd van [slachtoffer]. Geen van hen heeft verklaard dat [slachtoffer] de verdachte bij de keel greep."

De verdachte moet tevens een schadevergoeding van zo'n 11.000 euro betalen voor de geleden materiële én immateriële schade.