Archief
Politie

Politie

Oplichters doen zich voor als bank en politie en bestelen 84-jarige man

Een 84-jarige inwoner van 's-Gravenzande is het slachtoffer geworden van oplichters, die met verschillende smoezen zijn huis binnen zijn gekomen.

Ze hebben zich voorgedaan als bankmedewerkers en als politie en hebben op die manier duizenden euro's en kostbare sieraden gestolen. In het opsporingsprogramma Team West van mediapartner Omroep West zijn vanavond beelden getoond van deze zaak.

Het slachtoffer wordt op vrijdagavond 27 mei gebeld door iemand die zegt van de bank te zijn. Diegene heeft een verontrustende mededeling: er is een verdachte overboeking van zijn rekening gedaan. En dat is zo'n vreemde transactie, dat het nodig is dat de computer van meneer wordt gecontroleerd op virussen.

De oplichter aan de telefoon speelt het zo geloofwaardig, dat de 84-jarige man ermee instemt dat er dezelfde avond nog iemand langskomt om de computer te checken. Rond 21.30 uur staat er inderdaad een vrouw voor de deur die de controle doet en de bankpassen en telefoon van meneer meeneemt 'voor verdere inspectie'.

Politie

Wijkagent 'stelt sieraden veilig'

De bankmedewerker aan de telefoon heeft de man doorverbonden met 'de politie', want er zou nog meer aan de hand zijn. Hij krijgt te horen dat er in de wijk een woninginbreker is aangehouden. In de auto van de inbreker is het adres van het slachtoffer gevonden. Omdat de handlanger van de inbreker is ontkomen, heeft de politie het vermoeden dat die alsnog bij zijn huis langs zal komen, zo wordt de 84-jarige man voorgehouden.

Om te voorkomen dat er waardevolle spullen worden gestolen, zal er die avond nog een agent langskomen om de spullen veilig te stellen. Rond 23.30 uur staat er een man voor de deur in een oude, fel gele politiejas. Hij draagt een platte pet en stelt zich voor als de wijkagent. Hij neemt een sieradenkistje en contant geld mee, om dit tijdelijk te bewaren.

Politie

Duizenden euro's opgenomen

Pas de volgende dag komt het slachtoffer er achter dat hij is opgelicht. Hij wordt gebeld door een echte bankmedewerker, die vertelt dat er duizenden euro's van zijn rekening zijn gehaald. Er is een grote bestelling gedaan bij Coolblue en er is geld opgenomen bij een geldautomaat aan de Pretorialaan in Rotterdam.

De pinner is goed te zien op de bewakingsbeelden van de transacties. Hij probeert zijn gezicht te verbergen in zijn jas, maar dat lukt niet de hele tijd. De politie hoopt dat u hem herkent, mogelijk aan zijn bril of kleding.

Politie

Weet u wie het is?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Of vul een digitaal tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem