Archief
WOS

WOS

Steeds meer regels voor organisatoren feestweken

Na twee coronajaren konden de Westlandse feestweken deze zomer weer doorgaan. Een feest voor de bezoekers, maar soms een last voor de organisatoren. Die krijgen namelijk met steeds meer regels te maken.

Vooral de veiligheid wordt steeds belangrijker, merkt ook Rein Wiendels. Hij is voorzitter van de winkeliersvereniging in Naaldwijk en ook verantwoordelijk voor de Westland Reünie die deze week plaatsvindt. "Er komen steeds meer zaken bij zo'n vergunningaanvraag kijken, hoofdzakelijk is dat alles wat met veiligheid te maken heeft."

Het gaat dan bijvoorbeeld om het feit dat het feestterrein makkelijk bereikbaar moet zijn voor hulpdiensten. "In 2019 hebben we een voorval gehad waarbij er acuut een ambulance nodig was. Door alle regelgeving wat niet duidelijk was, kon de ambulance de plek niet vinden. En toen die wist waar die naartoe moest, kon die er niet komen, omdat de afsluitingen niet duidelijk waren. Dan kan het zijn dat de ambulance te laat komt en dat heeft verstrekkende gevolgen voor iemand die de ambulance nodig heeft."

Niet alle ondernemers zijn blij met de strengere regels en kloppen daarom aan bij de organisatie. Wiendels: "Er is niets zo moeilijk als veranderingen en zeker als je er meer werk aan krijgt. Maar goed, we hebben ermee te dealen."

Tekst gaat verder onder de video.

Jeu de boules

De nieuwe regels hebben ook betrekking op het Wilhelminaplein, waar de grote feesten plaatsvinden. Daar zijn de tenten nu kleiner om zo meer ruimte te creëren voor bezoekers. "De vergunningverstrekker kijkt namelijk naar het aantal mensen per vierkante meter", weet Wiendels. Dit heeft ook gevolgen voor het jeu de boulestoernooi dat altijd op de woensdagmiddag plaatsvond op het plein. Door de nieuwe veiligheidseisen moest het speelterrein opeens een stuk kleiner: van de gebruikelijke 44 naar 20 banen. "Dat is te klein om het financieel rond te krijgen", zegt Wim Veerkamp, bestuurslid van de organiserende vereniging Westlandia'87.

De entourage op het Wilhelminaplein is veel beter.

Deelnemer jeu de boulestoernooi

Het jeu de boulen was altijd erg populair, met in 2019 zo'n 430 deelnemers en veel mensen die kwamen kijken. Veerkamp had met minder banen een hoop mensen moeten teleurstellen. Daarom is dit jaar gekozen om het toernooi te verplaatsen naar het eigen clubterrein aan de Monnikenlaan, ver buiten het dorpscentrum. Desondanks is de opkomst met zo'n 270 deelnemers goed te noemen en iedereen heeft het naar zijn zin.

Toch missen sommige deelnemers wel de gezelligheid van het Wilhelminaplein. "Je hebt hier geen muziek, bijvoorbeeld", zegt een jonge jeu de bouler. Een andere man vult aan: "Ik vind de entourage op het Wilhelminaplein veel beter."

WOS