Archief
Knipoognieuws via Facebook

Nieuwe stadsdichter Maassluis gezocht, maar 'spoeling is dun'

Maassluis is weer op zoek naar een nieuwe stadsdichter. Tot 10 september kunnen po√ęten zich daarvoor aanmelden. Maar is er wel voldoende animo in de eerste stad aan de waterweg?

De huidige stadsdichter Jaap van Oostrum stopt er definitief mee, zo liet hij weten in het radioprogramma Maarten in de Middag. Hij was van 2016 tot 2018 de eerste stadsdichter, werd daarna opgevolgd door Jelle Ravestein en keerde in 2020 in deze functie terug. "Ik heb nu wel alle onderwerpen waar ik omtrent Maassluis over wilde schrijven gehad", zegt Van Oostrum. "Als stadsdichter ga ik met pensioen."

Bij het zijn van een stadsdichter komt behoorlijk wat kijken. Hij of zij moet gevraagd en ongevraagd gedichten schrijven over Maassluis en deze desgevraagd voordragen. Verder is de stadsdichter een promotor voor de stad en haar cultuur. "Je bent er niet dagelijks mee bezig, maar meer op wekelijkse basis. Al hoeft dat ook niet", gaat Van Oostrum verder. "In mijn tweede periode heb ik geprobeerd bijna elke week een gedicht in De Schakel (huis-aan-huisblad, red.) te zetten. Dat was omdat de stadsdichter een tijd lang niet in het openbaar kon optreden."

Weinig animo

De vraag is of er in Maassluis voldoende belangstelling is voor de functie van stadsdichter. Van Oostrum werd in zijn eerste periode gekozen uit negen kandidaten, al deed volgens hem niet iedereen even serieus mee. In 2020 waren er maar twee kandidaten, maar op de avond van de bekendmaking kwam alleen Van Oostrum opdagen. "Er zijn heel veel dichters, maar stadsdichter is wel iets specifieks. Je kunt gevraagd worden door een organisatie of je ergens op korte termijn een gedicht over wilt maken. Dat moet je dan wel doen. En het is willen en durven voordragen. Sommige mensen dichten vaak, maar hebben geen zin om ermee naar buiten te treden."

Er zijn heel veel dichters, maar stadsdichter is wel iets specifieks.

Jaap van Oostrum

Het is in Maassluis dus best lastig om een geschikte stadsdichter te vinden. "In andere plaatsen hebben ze meer kandidaten. In Gouda hadden ze zelfs hele voorrondes. In Maassluis is de spoeling wat dunner", ziet ook Van Oostrum. Desondanks hoopt hij dat er veel aanmeldingen komen. "Ik hoop eigenlijk dat dit keer ook een aantal vrouwen zich opgeven. Het zou leuk zijn om na drie keer een man te hebben gehad, nu een vrouwelijke stadsdichter te krijgen."

Beluister het hele gesprek met Jaap van Oostrum:

Stadsdichtersgilde

Maar wat als er toch te weinig animo is? "Dan zou ik pleiten voor een stadsdichtersgilde. Dat hebben sommige plaatsen ook. Je verdeelt de taken dan met een aantal dichters." Dat is iets waar Van Oostrum wel deel van uit zou willen maken. "Dan ben je incidenteel aan de beurt."

Aanmelden

Iedereen die 18 jaar of ouder is en woonachtig is in de gemeente Maassluis, kan deelnemen. Iedere kandidaat stuurt naar stadsdichter2022@maassluis.nu, voorzien van naam, adres en woonplaats:
– één gedicht rond het thema ‘Maassluis’ (max. formaat A4);
– één gedicht uit eigen werk (max. formaat A4);
– een motivatie waarom hij/zij denkt dat hij/zij de stadsdichter van Maassluis moet worden.

Deze dienen uiterlijk 10 september a.s. ontvangen te zijn.

De verkiezing en aansluitend bekendmaking van de winnaar van de stadsdichtersverkiezing vindt plaats op woensdag 28 september in Buurtcentrum De Hooftzaak (datum en locatie zijn nog onder voorbehoud) .

Categorieen:
Nieuws Cultuur Maassluis