Archief
WOS

WOS

Westlandia denkt na over toekomst zondagelftal

Blijft voetbalvereniging Westlandia ook in de (nabije) toekomst met een selectieteam actief op de zondag? Daarover gaat de club zich de komende tijd buigen.

Sinds de overstap van SV Den Hoorn deze zomer naar de zaterdag, is Westlandia nog de enige club in onze regio met een zondagelftal. Ook in de rest van Zuid-Holland verdwijnen er steeds meer clubs op zondag. Voor de Naaldwijkers betekent het dat zij komend seizoen in de vierde divisie (voorheen hoofdklasse) uitwedstrijden spelen in onder meer Groningen, Drenthe, Overijssel en West-Friesland. Voor supporters zijn dit minder aansprekende tegenstanders dan clubs die uit de buurt komen, vindt ook het Westlandia-bestuur.

De overstap naar de zaterdag is bij veel clubs vooral ingegeven door de voetballers zelf. Die willen graag op zaterdagavond stappen en dan niet de volgende dag op het veld staan. Ook het bestuur van Westlandia hoort dat geluid van spelers binnen de club.

Weekendvoetbal

Met de invoering van het nieuwe weekendvoetbal in het seizoen 2023/24 worden straks competities gevormd met zaterdag- en zondagclubs bij elkaar. "Elke vereniging mag dan zijn thuiswedstrijden spelen op de speeldag van hun voorkeur", zo is te lezen op de website van Westlandia. "In de praktijk zal dit erop neer komen dat wij meer dan de helft van onze wedstrijden op zaterdag zullen gaan spelen."

Voor de club is deze ontwikkeling een reden om na te denken over de toekomst.

Twee elftallen

Op dit moment heeft Westlandia twee eerste elftallen actief in de competities. Een zondag-1 en een zaterdag-1. Het zaterdagelftal is actief in de tweede klasse. Het zondagteam speelde de afgelopen jaren in de derde divisie, het tweede amateurniveau, maar is inmiddels gedegradeerd naar de vierde divisie.

Mocht Westlandia ervoor kiezen om met het zondagelftal de overstap te maken naar de zaterdag, dan zou het huidige zaterdag-1 verdwijnen. "Dit elftal biedt spelers die de zondagtak niet halen, een mooie gelegenheid om op zaterdag in een 1e elftal te spelen op een aansprekend niveau", schrijft het bestuur over het tweede 'visitekaartje' van de vereniging.

Nog geen beslissing

Het clubbestuur neemt voorlopig nog geen beslissing over een eventuele overstap, maar wil daar later deze maand wel over in gesprek met de leden.
Op maandag 29 augustus is daarom een bijeenkomst gepland, waarbij drie opties worden besproken:

  1. Behoud van zaterdag-1 en zondag-1, waarbij 'de zondag' een aanzienlijk deel van de uitwedstrijden op zaterdag zal spelen en mogelijk waarschijnlijk ook een aantal thuisduels;
  2. Beide teams blijven bestaan, maar 'de zondag' gaat alle thuiswedstrijden op zaterdag aan het einde van de middag spelen;
  3. Volledige overstap naar de zaterdag, met behoud van niveau. In dit scenario wordt het huidige zondag-1 het eerste zaterdagteam en verdwijnt het huidige zaterdag-1 uit het 'standaardvoetbal'.