Archief

Proef met digitale informatieborden bij Westlandse stranden

Bij de strandopgangen Strandweg (Ter Heijde) en Vlugtenburg (’s-Gravenzande) staan een maand lang grote informatieborden. Het gaat in eerste instantie om een proef.

Half september wordt besloten of de proef een vervolg krijgt. De borden van 2 bij 3,5 meter tonen relevante informatie voor de strandbezoeker. "Onder meer de betekenis van de waarschuwingsvlaggen, de werking van een mui en de tijdstippen van hoog- en laagwater. Het grote voordeel ten opzichte van de huidige informatieborden, is dat deze LED-borden dynamisch zijn. Er kan actuele informatie worden getoond, met bewegende beelden én in meerdere talen", zegt Roel Batelaan namens Reddingsbrigade Nederland.

Reddingsbrigade Nederland voert in samenwerking met de Nationale Raad Zwemveiligheid het project 'Het Strand Veilig' uit. Onderdeel daarvan is te komen tot een betere publiekscommunicatie. Al jaren is er kritiek op het woud aan borden met statische informatie bij de strandopgangen en dat leidt tot gebrekkige kennis van de strandveiligheid bij de strandbezoekers, aldus Batelaan. Vidiled, een Brabants familiebedrijf dat gespecialiseerd is in digitale informatieborden, is bereid gevonden voor een proefperiode de borden te plaatsen. "Op lokaal niveau is er samenwerking met de KNRM in Ter Heijde en de reddingsbrigades in ’s-Gravenzande en Monster, in afstemming met de gemeente Westland", zegt Batelaan.

Om de publiekservaringen goed te kunnen meten, wordt op meerdere momenten een korte publieksenquête gehouden. Dit gebeurt op verschillende dagen, op diverse tijden en tevens met variabele weertypen. Wie de enquêteurs gemist heeft en toch een mening wil geven over de borden kan een mail sturen rbatelaan@reddingsbrigade.nl onder vermelding van 'LED-borden'.