Archief
WOS

'Weinig lege kantoren beschikbaar voor transformatie'

Er zijn op dit moment in Westland weinig leegstaande kantoorpanden die in aanmerking komen voor transformatie naar woningen. Dat antwoordt wethouder Pieter Varekamp op vragen van de VVD-fractie.

Doordat bedrijven hun personeel ook na de coronacrisis vragen meer thuis te werken, is er op termijn minder kantoorruimte nodig. Die leegstaande kantoren kunnen worden omgetoverd tot landelijk zo'n 11.500 nieuwe woningen. Dat concludeert althans vastgoedadviseur Cushman & Wakefield in een analyse, waarnaar de VVD-fractie verwijst. De liberalen waren dan ook benieuwd wat dat betekent voor Westland. Volgens Varekamp is dat nog niet duidelijk.

De gemeente heeft onlangs en samen met het kadaster een scan gedaan om leegstaande kantoorpanden in beeld te brengen. Daaruit komen geen panden naar voren die in aanmerking komen voor transformatie. "Veelal omdat het gaat om kantoren op bedrijventerreinen of kantoorverzamelgebouwen", aldus Varekamp. "Of kantoren waarvan nu wordt ingeschat dat die op termijn opnieuw in gebruik zullen komen."

Transformatie van leegstaande panden is overigens wel mogelijk als die in de bebouwde kom liggen. Dat gebeurt ook, bijvoorbeeld in de Prinses Julianastraat in Naaldwijk. Daarnaast komen er woningen in het oude gemeentekantoor aan de Dorpskade in Wateringen en zijn er nu arbeidsmigranten gehuisvest in een kantoorpand aan de Naaldwijkse Tiendweg. Om pandeigenaren en ondernemers te stimuleren is de subsidieregeling Transformatiefonds Westland in het leven geroepen.