Archief
WOS

WOS

Overlast door foutparkeerders in Ter Heijde

Het is lekker weer en dus kiezen veel mensen voor een dagje naar het Heijdse strand. Maar waar parkeer je dan je auto? In het kustdorp zijn veel plekken gereserveerd voor bewoners. Maar strandgangers weten dat niet altijd.

Bij het ingaan van Ter Heijde via de Strandweg of Karel Doormanweg staat op een wit bord aan een lantaarnpaal dat automobilisten een parkeerzone voor vergunninghouders inrijden. Ook op de parkeerplaatsen voor de woningen staat dat deze gereserveerd zijn. Toch gebeurt het op stranddagen geregeld dat mensen van buiten hun auto er neerzetten. "Er komen mensen die niet weten dat ze hier niet mogen staan, want ze letten niet op de borden", zegt een inwoonster van Ter Heijde. "Dan ga ik naar buiten om te zeggen dat ze er niet mogen staan, omdat het voor vergunninghouders is. Voor de bewoners zelf."

Volgens Jan Bogaard, voorzitter van bewonersvereniging Hint, is het te voor veel strandgangers onduidelijk aangegeven waar je niet mag parkeren. Een oplossing daarvoor is dat het beter wordt aangegeven op borden. "En wat ook wel handig is, is dat we wat meer markeren, zodat de plaatsen voor vergunninghouders er wat duidelijker uitspringen."

Het wordt niet zo goed aangegeven waar je wél kunt parkeren.

Strandganger

Toch is het niet voor iedereen onduidelijk. "Ik ben het dorp ingereden, maar zag dat er veel voor vergunninghouders was. Dus ik durfde hier niet te parkeren", vertelt een strandganger uit Zoetermeer. "Ik vind wel dat het duidelijk aangegeven wordt. Het wordt alleen niet zo goed aangegeven waar je wél kunt parkeren."

Slaperdijk

Een geschikte parkeerplaats vinden in of nabij het dorp is dus nog niet zo eenvoudig. De nieuwe coalitie van Westland Verstandig, GemeenteBelang Westland en VVD heeft daarvoor een oplossing. Op warme stranddagen kan het hek van de Slaperdijk open, zodat daar ook geparkeerd worden. Maar ondanks de warme dagen die er al zijn geweest deze zomer, is dat nog niet gebeurd. En volgens Bogaard is dat ook niet echt wenselijk. "De vraag is of je daar niet juist meer mensen mee aantrekt, terwijl we eigenlijk mensen zoveel mogelijk elders willen laten parkeren." Hij doelt daarmee bijvoorbeeld op het nabijgelegen Molenslag, waar een grote (betaalde) parkeerplaats ligt. "Ik denk dat het goed is om Ter Heijde toch te zien als de plek waar je op de fiets naar het strand moet komen."