Archief
WOS

WOS

Profronde Westland na coronapauze weer op het programma: 'Feestdag voor iedereen'

Na een afwezigheid van twee jaar door de coronapandemie, is het op de eerste donderdag na de Tour de France weer zover: De Profronde Westland wordt verreden. 'Wateringen' heeft weer tal van Nederlandse toppers aan de start staan.

"Het is een feestdag voor iedereen", vindt voorzitter Marco Vijverberg van het wielercomité. "We beginnen 's morgens om 10.30 uur al met de nieuwelingen en daarna de junioren." Verder is er ook de Ready to Race (voorheen Dikke Banden Race), rijden de elite/beloften een koers en mogen ook de regiorenners aan de bak. Sluitstuk is de wedstrijd voor professionele renners. Maar voor Vijverberg gaat het niet alleen om het wielrennen. "Het is ook de kermis, een drankje en een hapje eten rond het parcours."

De organisatie heeft zich de afgelopen edities vooral gericht op Nederlandse profwielrenners. Dit jaar komen onder andere Tourrenners als Danny van Poppel, Bauke Mollema, Fabio Jakobsen, Taco van der Hoorn en de regionale favoriet Dylan van Baarle uit Zoetermeer. Internationale profs bleken niet haalbaar. "We hebben het wel geprobeerd, maar dat wordt steeds moeilijker. Ze willen na drie weken fietsen naar huis toe. En de salarissen zijn tegenwoordig goed, dus ze hoeven niet meer zo hard te fietsen voor de criteriums."

De profs rijden eerst in vijf koppels van twee een sprintwedstrijd. Daarna volgt nog de koers over 65 kilometer.